Zo plant u uw pensioen

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

De website MyPension.be biedt u als werknemer, zelfstandige of ambtenaar de mogelijkheid zelf uw pensioen te plannen. Aan de hand van simulaties brengt u meteen de financiële gevolgen in kaart.

MyPension.be is het platform van de federale overheid waar u alles te weten komt over uw opgebouwde pensioenrechten in elk statuut. Inloggen doet u met een kaartlezer en uw eID, maar het kan nog makkelijker via de Itsme-app op uw smartphone of tablet. Allereerst toont de website u de datum waarop uw wettelijk pensioen begint, en het moment waarop u eventueel vervroegd met pensioen kunt. Voor beide tijdstippen worden ook de verwachte nettobedragen getoond.

Om deze bedragen te kunnen berekenen, tekent MyPension.be een fictieve loopbaan uit tot de datum waarop u stopt met werken. De website gaat er gemakshalve van uit dat u het ingeslagen carrièrepad tot aan uw pensionering blijft voortzetten. Hij baseert zich daarvoor op de huidige wetgeving, terwijl die in de toekomst uiteraard kan wijzigen. De getoonde bedragen zijn niet geïndexeerd. Beschouw ze dus eerder als een indicatie, die weliswaar correcter wordt naarmate u de pensioenleeftijd nadert.

Simulaties uitvoeren

Mypension.be laat u via de rubriek ‘Mijn pensioen plannen’ ook simuleren wat de gevolgen zijn indien u vroeger stopt met werken, of net langer aan de slag blijft. Via diezelfde module kunt u zelfs laten berekenen welk effect het afkopen van studiejaren (in het kader van een diploma hoger onderwijs) heeft. Die procedure is immers niet voor iedereen interessant. U vult het aantal te regulariseren jaren in, en het platform vertelt u dan wat daar de financiële gevolgen van zijn.

Naast informatie over uw wettelijk pensioen verzamelt MyPension.be ook alle gegevens over uw al opgebouwd aanvullend pensioen in eender welk statuut: via uw groepsverzekering, IPT, VAPZ, … U kunt doorklikken naar de details per pensioenplan. U ziet dan per contract welke reserves u hebt opgebouwd, en bij welke verzekeraar dat gebeurde. Is er een overlijdensdekking voorzien, dan komt u hier ook te weten waar de begunstigden recht op hebben. Al deze data kunt u downloaden als een pdf.

Info over uw loopbaan

Naast MyPension.be heeft de federale overheid nog een ander nuttig platform: MyCareer.be. Deze website verzamelt alle officiële gegevens over uw loopbaan – als zelfstandige, werknemer of ambtenaar. Op een overzichtelijke tijdlijn ziet u in welke periodes u actief was in een of meerdere van deze statuten. De gegevens komen van instellingen zoals de RSZ, de RVA, het Riziv, … Via ‘Mijn loopbaan in detail’ kunt u de fiches per jaar inkijken. Op termijn wordt alle informatie van MyPension.be en MyCareer.be wellicht ondergebracht in één overkoepelde applicatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content