Zelfstandigen kunnen pensioeninfo online raadplegen

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Voortaan kunnen zelfstandigen informatie over hun pensioen raadplegen op mypension.be, de pensioenwebsite van de federale overheid.

Via mypension.be kunnen zelfstandigen hun loopbaandossier inkijken en zien wanneer zij ten vroegste met pensioen kunnen gaan. Vanaf volgend jaar kunnen zij ook berekenen hoeveel wettelijk pensioen ze later zullen krijgen. Dat schrijft de deredactie.be.

Tot nu toe was de pensioenwebsite uitsluitend beschikbaar voor werknemers in de privésector. Vanaf volgend jaar kunnen ook ambtenaren de site raadplegen.

Je kan met behulp van een elektronische identiteitskaart of een zogenoemde token je pensioengegevens opvragen.

Financiële gevolgen loopbaankeuzes

“Op elk ogenblik van je loopbaan, of je nu 30 of 40 bent, zal je op mypension.be kunnen zien wat het werk dat je tot dan hebt gepresteerd al aan pensioen heeft opgeleverd”, zegt Anne Vanderstappen van RSVZ, de sociale zekerheidsinstelling voor de zelfstandige ondernemers aan de nieuwssite.

De site van de overheid zal blijven groeien. Zo zal je vanaf 2017 op de site kunnen nagaan wat de financiële gevolgen zijn van bepaalde loopbaankeuzes. Wie bijvoorbeeld wil overschakelen van voltijds werken naar deeltijds werken, kan via de mypension.be achterhalen wat de financiële impact zal zijn van zijn of haar beslissing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content