‘Vier op de tien vijftigplussers wil zo snel mogelijk op pensioen’

© iStock

De regering wil mensen zo lang mogelijk aan het werk houden, maar heel wat van de oudere werknemers lijkt dat niet te zien zitten. Uit een rondvraag van Vacature blijkt dat vier op de tien vijftigplussers zo snel mogelijk op pensioen wil, ‘liefst al volgende maand’. Vooral een goede werksfeer blijkt bepalend.

Vacature ondervroeg 813 werkende 50-plussers, naar eigen een representatief staal voor Vlaanderen. Bijna de helft (41 procent) telt af naar zijn pensioen. Een op de drie zegt hier ‘heel sterk’ naar uit te kijken. Arbeiders tellen meer af (36 procent) dan bedienden (31 procent) en ambtenaren (23 procent). Hetzelfde geldt voor laaggeschoolden (33 procent), versus hooggeschoolden (22 procent) en deeltijdse werknemers (35 procent) tegenover voltijdse (27 procent). Ook in grote bedrijven van meer dan 500 werknemers, zijn er meer medewerkers (33 procent) die uitkijken naar hun pensioen. In kleine bedrijven is dat slechts 22 procent.

Bij de leidinggevenden is er beduidend minder animo om te stoppen met werken: slechts 22 procent kijkt erg uit naar zijn pensioen, tegen 32 procent voor niet-leidinggevenden. Acht procent van de bazen wil zelfs helemaal niet op pensioen.

Vooral een goede band met de collega’s blijkt bepalend voor de zin om langer te werken. Bij de 50-plussers die geen goede relatie heeft op de werkvloer, wil 44 procent sneller op pensioen; bij de anderen slechts 28 procent.

De overgrote meerderheid van de 50-plussers is nochtans gelukkig op zijn werk: 85 procent haalt voldoening uit zijn taken en 75 procentt vertrekt ’s morgens met plezier. De meesten vinden het werk wel zwaarder dan pakweg twintig jaar geleden. Ook de ‘seniorrol’ wordt gesmaakt: 66 procent geeft aan vaker om advies te worden gevraagd dan vroeger en 70 procent neemt regelmatig een coachende rol op zich.

Negatief is dan weer de onrust en verwarring over het pensioenbeleid van de regering. Maar liefst 80 procent is ervan overtuigd dat de regering de wettelijke pensioenleeftijd nóg omhoog zal trekken. Meer dan de helft (58 procent) vreest langer aan de slag te moeten blijven dan gepland. En 49 procent van de respondenten vreest in financiële problemen te komen wanneer ze uiteindelijk op pensioen gaan.

Lees ook: ‘Veel werkzoekende 55-plussers durven hun leeftijd niet meer vermelden op hun cv’

Partner Content