Switchen naar een beter pensioenspaarfonds: timing is fiscaal belangrijk

© .

De verschillen in prestaties tussen de pensioenpaarfondsen zijn soms erg groot. Je kan steeds overstappen naar een beter pensioenspaarfonds, maar fiscaal is het moment van transfer belangrijk. Hoe kom dat?

Pensioenspaarfondsen

Wie naar de prestaties van de verschillende pensioenspaarfondsen kijkt, zal merken dat het ene fonds stukken beter scoort dan de andere. De beste pensioenspaarfondsen haalden de laatste 5 jaar ‘gemiddeld’ een rendement van 11 procent per jaar, terwijl sommigen maar 6 of 7 procent haalden. Grote verschillen dus. Maar kun je met je volledige ‘spaarpot’ overstappen naar een beter fonds? En waarop moet je fiscaal letten?

De kosten zijn geen belemmering

Als je je volledige spaarpot overgeheveld naar een andere en beter fonds, dan zullen de kosten in de praktijk niets voorstellen. De meeste banken rekenen wel een administratieve kost aan (vaak tussen 15 à 60 euro), maar de meeste banken zullen deze transferkosten voor hun rekening als je naar hen overstapt.

Timing is fiscaal belangrijk

Fiscaal is het moment van transfer belangrijk. Je kunt immers in één jaar slechts in één product storten om het fiscaal in mindering te brengen. Stel dat je dit jaar al 861,3 euro, stortte, omdat je maandelijks 78,3 euro stort. Wel dan stort je best nog eerst 78,3 euro in datzelfde fonds om het maximaal fiscaal voordeel (maximum 940 euro) op te strijken, voor je de overstap maakt. Stortte je daarentegen het volledige maximale bedrag van 940 euro in het begin van het jaar, dan hoef je geen rekening te houden met de juiste timing en kan je nu alles al overhevelen.

Partner Content