‘Slechts een op de twee Belgen benut volledig fiscaal voordeel pensioensparen’

© iStock

51 procent van de Belgen stort jaarlijks voldoende in zijn pensioenspaarverzekering of pensioenspaarfonds om van het maximale belastingvoordeel te genieten. Dat leert een onderzoek van AXA Bank bij zijn klanten.

Wie geld stort in een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds, krijgt een belastingvoordeel van 30 procent op het gestorte bedrag. Maar dat is beperkt tot 940 euro. Het maximale belastingvoordeel is dus 282 euro. Maar slechts een kleine meerderheid van de Belgen (51%) haalt het maximum uit die fiscale aftrek, leert een onderzoek van AXA. Opvallend is dat die klanten gemiddeld 46 jaar zijn. De jongeren zetten iets minder opzij.

Vroeger pensioensparen

Voorts toont het onderzoek aan dat de Belgen almaar vroeger beginnen met pensioensparen. “In tien jaar tijd daalde de gemiddelde leeftijd waarop een pensioenspaarrekening werd geopend van 38 jaar naar 35 jaar”, verduidelijkt AXA.

De pensioenspaarders spreiden hun stortingen ook. 40 procent van de AXA-klanten kiest voor twaalf of meer stortingen per jaar. 15 procent gaat voor twee stortingen en amper 8 procent één keer per jaar. Een derde van de klanten stort niet ieder jaar. Dat zijn vooral 65-plussers. Hoewel de pensioenspaarrekening nog doorloopt, stoppen ze er geen extra geld meer in. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content