Nationale Bank wil maximumrente op levensverzekeringen meer dan halveren

© BELGA

De Nationale Bank stelt voor om het rendement op levensverzekeringen van lange duur te beperken tot maximaal 1,50 procent.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) neemt de beslissing in beraad en bekijkt de mogelijke gevolgen voor de bedrijfspensioenen, staat vrijdag in De Tijd.

Lage langetermijnrente

Gouverneur Jan Smets stelt voor om de maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur terug te brengen van de huidige 3,75 naar 1,50 procent. Volgens Smets is de lage langetermijnrente zorgwekkend voor verzekeringsmaatschappijen die langlopende en vastrentende levensverzekeringen aanbieden. “Ze lopen het gevaar voor een periode van 10 of 20 jaar (…) een rendement te moeten verzekeren dat hoger ligt dan wat ze uit hun activa halen.”

Bovendien gelden vanaf begin volgend jaar nieuwe normen voor de waardering van de activa van verzekeraars. Die nieuwe normen zullen volgens de NBB wegen op hun solvabiliteit, meer concreet op de vraag in welke mate ze hun schulden kunnen aflossen.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil het voorstel van de NBB eerst grondig bestuderen alvorens een beslissing te nemen. Hij is niet verplicht het advies te volgen. In elk geval zet dit het eerder dit jaar bereikte akkoord over de aanvullende pensioenen -waarvoor de gewaarborgde rente zakt tot 1,75 procent- onder druk. Werkgevers zouden dan het verschil van 0,25 procentpunt moeten bijpassen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content