Ministerraad keurt wetsontwerp aanvullend pensioen voor zelfstandigen goed

Daniel Bacquelaine © Belga Image

Alle zelfstandigen krijgen binnenkort toegang tot het aanvullend pensioen, ook bekend als de tweede pensioenpijler. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd. De tekst moet nog groen licht krijgen in de Kamer.

De tweede pensioenpijler biedt de mogelijkheid een pensioen op te bouwen dat het wettelijk pensioen aanvult. Vandaag hebben enkel werknemers en zelfstandige bedrijfsleiders toegang tot het systeem.

De tekst van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine en minister van Zelfstandigen Denis Ducarme breidt die mogelijkheid uit naar alle zelfstandigen in hoofdberoep, hetzij 432.500 zelfstandigen, maar ook de meewerkende echtgenoten, zelfstandige helpers en zelfstandigen in bijberoep die evenveel bijdragen als diegenen in hoofdberoep.

Zelfstandigen die zich bij het systeem aansluiten, zullen kunnen genieten van een belastingsvermindering van 30 procent op de betaalde premies. Weliswaar moet rekening worden gehouden met de fiscale grens van 80 procent, die de grootte bepaalt van het te verzekeren aanvullend pensioen.

Op het eindkapitaal bij pensionering geldt een afzonderlijke belastingvoet van 10 procent, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), wiens voorontwerp het fiscale luik van de hervorming regelt.

Lees ook: ‘Na het aanvullend pensioen moet ook de eerste pijler voor zelfstandigen worden herzien’

Partner Content