Hoger brutopensioen wordt ook hoger nettopensioen

© BelgaImage

Wie zijn brutopensioen ziet stijgen, zal voortaan ook een hoger nettopensioen krijgen. Dat lijkt logisch, maar was tot op vandaag niet altijd het geval. De ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd dat komaf maakt met die onrechtvaardigheid. Bovendien zorgt het ervoor dat wie bijverdient na zijn pensioen, niet meer fiscaal wordt bestraft.

De zogenaamde pensioenval bestaat al langer dan vandaag. Het principe houdt in dat een verhoging van het brutopensioen in de praktijk kon leiden tot een lager nettopensioen. Een groot deel van dat probleem werd vorig jaar al opgelost. Sindsdien kan je niet langer netto verliezen indien het brutopensioen verhoogt. Maar dan nog bleef het fenomeen bestaan dat een hoger brutopensioen niet altijd tot meer netto-pensioen leidde.

Daar komt binnenkort dus verandering in. Meer bruto wordt ook meer netto. Het wetsontwerp van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wijzigt de berekening van de belastingvermindering op pensioenen. Voortaan geldt één globale belastingvermindering die vertrekt van een hoger bedrag en die wordt afgebouwd naarmate het totale inkomen stijgt.

Bijkomend voordeel is dat een gepensioneerde niet langer fiscaal wordt gestraft indien hij nog een bijverdienste heeft. Vandaag kan 1 euro extra bijverdienen voor sommige categorieën grote gevolgen hebben. Een gepensioneerde met een pensioen tot 15.600 euro betaalt geen belastingen, maar dan enkel wanneer hij geen enkel ander inkomen heeft dat samen met zijn pensioen wordt belast. Iemand met een pensioen van 15.000 euro per jaar met een bijverdienste, riskeerde dus wel plots belastingen te moeten betalen. Ook die anomalie valt binnenkort weg.

Partner Content