‘Gepensioneerden moeten beter beschermd worden tegen armoede’

© iStock

De Ombudsdienst Pensioenen wil een bijdrage leveren in de strijd tegen armoede bij gepensioneerden. Daartoe hebben beide ombudsmannen bij de voorstelling van het jaarverslag van de dienst verschillende aanbevelingen voorgelegd aan minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.

Zo vragen Tony Van Der Steen en Jean Marie Hannesse, respectievelijk de Nederlandstalige en de Franstalige ombudsman, om het recht op een IGO (inkomensgarantie voor ouderen) voortaan ook automatisch te onderzoeken voor ambtenaren als ze 65 geworden zijn. Tot nu toe gebeurt dat enkel voor gepensioneerde zelfstandigen en werknemers. Een IGO is een uitkering die 65-plussers die niet over voldoende middelen beschikken, moet beschermen tegen armoede.

De IGO bedraagt momenteel 1.031 euro per maand voor een alleenstaande en 687 euro per maand persoon voor een samenwonende. Vandaag de dag genieten ongeveer 108.000 personen van de IGO.

Beide ombudsmannen hebben het jaarverslag dinsdag overhandigd aan federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine. Deze laatste heeft akte genomen van de aanbevelingen en hij liet weten dat het rapport een duidelijk beeld schetst van het pensioenmodel voor de toekomst.

Automatisch onderzoeken

Veel gepensioneerden weten niet dat ze een nieuwe aanvraag kunnen indienen

De Ombudsman Pensioenen vraagt ook om de IGO op meerdere tijdstippen automatisch te onderzoeken en een grootschalige mediacampagne te organiseren over de IGO. “Want”, zo luidt het, “het is niet omdat een IGO geweigerd werd op 65, dat de gepensioneerde 65-plusser er later geen aanspraak op kan maken. Veel gepensioneerden weten niet dat ze een nieuwe aanvraag kunnen indienen”.

Bij de Ombudsdienst Pensioenen kwamen vorig jaar 1.589 klachten binnen, waarvan er 1.062 ontvankelijk waren. Opvallend: waar er in 2011 nog 1.967 dossiers waren (in één dossier kunnen meerdere klachten zitten), zien we dat aantal in 2015 dalen tot 1.428.

De top drie van de klachten in 2015 wordt aangevoerd door berekeningselementen, zoals loopbaangegevens of de toekenning van het minimumpensioen. Op plaats twee komen klachten over de behandelingstermijn, gevolgd door klachten over afhoudingen van het pensioen.

“Als de klacht gegrond verklaard wordt, is het resultaat in 80% van de gevallen positief”, aldus Hannesse. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content