Belgische pensioenspaarder werd 900 euro rijker in 2017

© Suwanmanee99 (iStock)
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het was een goed jaar voor de pensioenspaarfondsen, en dus ook voor de 1,55 miljoen spaarders met deelbewijzen van die fondsen. Een overzicht.

De Belgische pensioenspaarfondsen wonnen vorig jaar gemiddeld 7,7 procent. We hielden in onze berekening van dat gemiddelde rekening met het vermogen in de pensioenspaarfondsen. De rendementen van de grootste fondsen wegen dus het zwaarst.

Het dynamische Argenta Pensioenspaarfonds staat aan de kop van het klassement, met een rendement van net geen 10 procent. Het Argenta Pensioenspaarfonds Defensive bengelt dan weer aan het staartje, met een opbrengst van nog geen 4 procent (zie tabel). We vermelden er maar meteen bij dat vooral het rendement op lange termijn van tel is voor pensioenspaarders met een lange beleggingshorizon.

Beide fondsen worden voor Argenta beheerd door de vermogensbeheerder Degroof Petercam. Het verschil tussen dynamische, neutrale en defensieve pensioenspaarfondsen is gelegen in de samenstelling. De eerste fondsen zetten meer in op aandelen, de laatste meer op obligaties. In de neutrale fondsen zitten ongeveer evenveel obligaties als aandelen. Het is normaal dat in goede beursjaren de dynamische fondsen de defensieve verslaan. Bij een beurscrash zouden de defensieve fondsen meer weerstand moeten bieden.

Ook op lange termijn zouden aandelen – volgens wat de geschiedenis ons leert – meer moeten opbrengen dan obligaties. Defensieve pensioenspaarfondsen worden vooral aangeraden aan mensen die de pensioenleeftijd naderen, en dus mogelijk vrij snel hun bijeen gespaarde kapitaal willen incasseren.

Eind vorig jaar hadden 1,55 miljoen pensioenspaarders een fonds in België en zat er ongeveer 18 miljard euro in de pensioenspaarfondsen. Dat betekent dat er per kop afgerond 11.623 euro opzij stond in de fondsen van de derde pijler van het pensioen. In de loop van 2017, een sterk beursjaar, dikte het vermogen in de pensioenspaarfondsen met meer dan 1 miljard euro aan. Een individuele pensioenspaarder, met een doorsneepensioenspaarvarken, won 895 euro.

Als de pensioenspaarder meteen in januari het volledige maximum voor het pensioensparen stortte, 940 euro, bracht zijn storting in een jaar tijd 72 euro op. Tenminste als hij voor een fonds zonder instapkosten heeft gekozen. Zo zijn er maar vier: de twee fondsen van Argenta, het fonds van de private bank Dierickx Leys (Inter-Beurs-Hermes-Pensioenfonds) en een van de pensioenspaarfondsen die Belfius verdeelt (Belfius Pension Fund Balanced Plus). Bij de andere fondsen gaat van elke storting 2 à 3 procent naar de bank.

De vermogensbeheerders verdienen er natuurlijk ook aan. En dat zal eens te meer duidelijk worden, nu de Europese richtlijn MiFID II de banken verplicht alle kosten voor hun producten en dienstverlening uit te splitsen in centen en procenten. Als we 1 procent beheerskosten nemen, op 19 miljard euro aan beheerd vermogen, levert dat al snel 190 miljoen euro per jaar op.

Dit jaar kunt u trouwens meer storten dan vorig jaar. Ten eerste is er voor het eerst in vier opnieuw een indexering van het grensbedrag. Daardoor kunt u voor 960 euro in plaats van 940 euro aan pensioensparen doen. Daarvan kan u 30 procent, ofwel 288 euro recupereren via de belastingaangifte van 2019.

Ten tweede heeft de regering deze zomer beslist dat pensioenspaarders tot 1200 euro kunnen storten met een kleinere belastingvermindering van 25 procent op het hele bedrag, in plaats van 30 procent. Na een aanpassing voor de inflatie zou dat 1230 euro worden, maar het is nog even wachten op de definitieve wettekst.

Rendement van Belgische pensioenspaarfondsen

DefensiefReturn 2017 (in %)Gemiddelde return 5 jaar (in %)
Pricos Defensive4,95,6
Belfius Pension Low Equities4,05,3
BNP Paribas B Pension Stability Classic3,85,7
Argenta Pensioenspaarfonds Defensive3,75,5
Neutraal
BNP Paribas B Pension Balanced6,77,8
Belfius Pension Fund Balanced Plus6,06,9
Dynamisch
Argenta Pensioenspaarfonds9,88,3
Pricos9,78,9
VDK Pension Fund9,46,6
Metropolitan Rentastro Growth9,39,4
BNP Paribas B Pension Growth9,29,2
Belfius Pension High Equities8,19,1
Hermes Pensioenfonds*6,97,0
Star Fund6,87,7
Record Top Pension6,37,0
Inter-Beurs-Hermes-Pensioenfonds*4,46,9
*Op basis van intrinsieke waarde op 27 december
Bron: VWD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content