Belg onvoldoende op de hoogte van pensioensysteem

. © Lightstar59 (iStock)

Meer dan zeven op de tien Belgen kennen het pensioensysteem in ons land, gebaseerd op drie pijlers, niet. Bovendien heeft bijna een op de twee er nog niet aan gedacht om zijn pensioen te plannen. Dat leert een bevraging van Ipsos in opdracht van CBC, de Franstalige dochter van KBC.

‘Dit is een alarmerende vaststelling gezien de lopende hervormingen’, zei UCL-professor Jean Hindriks maandag bij de voorstelling. Hindriks is lid van de Academische Raad voor de pensioenen.

Zeven op de tien gaven aan te weinig informatie te hebben om hun pensioen te plannen en één op de twee weet bijvoorbeeld niet op welke leeftijd hij op pensioen kan gaan. Zes op de tien onderschatten hun levensverwachting en het bedrag dat ze nodig hebben eens op pensioen.

‘De huidige hervormingen van de regering lijken echter de zaken in gang te zetten op het niveau van de derde pijler’, zegt Patrick Wangneur, expert bij CBC. Zo zei 54 procent van de respondenten dat ze hun pensioen willen plannen door te starten met pensioensparen of beleggen.

Jean Hindriks distilleert drie grote problemen uit de bevraging: ‘Het gebrek aan informatie, de onzekerheid – voornamelijk over het bedrag van het wettelijk pensioen – en het uitstelgedrag dat de planning vertraagt.’

‘We moeten stoppen met zeggen dat er geen wettelijk pensioen meer zal zijn in de toekomst of dat het zal verschrompelen. We moeten niet bezorgd zijn over ons systeem van sociale zekerheid, dat paradoxaal een bron van angst en onzekerheid wordt’, aldus Hindriks.

Lees ook: Zorg zelf voor een deftig pensioen

Lees ook: Meer pensioensparen of niet: hoe maakt u de keuze?

Partner Content