4,48 procent rendement voor pensioenfondsen in eerste jaarhelft

© Istock

De Belgische pensioenfondsen hebben in de eerste zes maanden van het jaar een rendement behaald van 4,48 procent. Dat blijkt uit cijfers van de BVPI, de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen.

De Belgische pensioenfondsen vormen de zogenaamde tweede pijler van ons pensioenstelsel, samen met de pensioenverzekeringen. Het is het extra pensioen dat met werkgeversbijdragen wordt opgebouwd.

“Tijd belangrijkste asset”

Het gemiddeld rendement de voorbije dertig jaar van de fondsen bedraagt zeven procent. Het rendement in 2014 bedroeg 11,06 procent. In de eerste zes maanden van dit jaar bedraagt dat gemiddeld rendement 4,48 procent. De activa van de fondsen zaten eind juni voor 34 procent verdeeld in aandelen, voor 40 procent in obligaties, voor zeven procent in vastgoed, voor vijf procent in liquiditeiten en voor dertien procent in andere beleggingen.

Voorspellingen voor de rest van het jaar doet BVPI-voorzitter Philip Neyt niet. Wel wordt voor de tweede jaarhelft een meer volatiele periode verwacht. Pensioenfondsen kijken vooral naar de lange termijn, relativeert Neyt de rendementscijfers over zes maanden. “Tijd is onze belangrijkste asset”.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content