Parket jaagt op zwart geld klanten Optima
Nog voor het faillissement van Optima Bank had het parket van Oost-Vlaanderen al een onderzoek geopend naar potentieel zwart geld van enkele Optima-klanten.
Parketwoordvoerster An Schoonjans heeft aan De Tijd bevestigd dat het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, al geruime tijd het zwart geld viseert van enkele Optima-klanten. Het parket zou in totaal 146 dossiers hebben geopend tegen klanten van de failliete bank. Al betekent dat niet dat al die klanten zich schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking.
Kapitaal in Luxemburg
Volgens informatie van de krant zou het parket al aan de bijzondere belastinginspectie (BBI) hebben gevraagd wie van van die 146 klanten in hun belastingaangifte heeft aangegeven dat hij eigenaar was van een beleggingsverzekering in Luxemburg. Optima heeft in het verleden haar klanten aangeboden om geld te stallen in het (voormalige) belastingparadijs. Al ontkent de topman bij Optima, Jeroen Piqueur dat Optima haar klanten heeft geholpen om zwart geld via verzekeringensproducten te verbergen in Luxemburg.
Volgens De Tijd heeft het parket al navraag gedaan bij het Contactpunt Regularisaties van Financiën om na te gaan of de geviseerde Optima-klanten misschien spontaan al bepaalde witwasconstructies hebben opgebiecht bij het regulariseren van hun zwarte kapitalen.
Gisteren haalde een van de curatoren, Hans De Meyers tijdens een persconferentie nog uit naar Piqueur. “Ik zou niet te snel op het hoofd van mijn kleinkinderen zweren dat Optima Bank niets te maken heeft met fraude”, zei hij.
Put van 60 miljoen euro vullen
Ondertussen moet Optima nog een put zien te vullen van 60 miljoen euro. Gisteren bleek nog dat de bank na het faillissement met een tekort zat van 115 miljoen euro. Maar die kan deels opgevuld worden door geld dat in de kas van Optima zit: 57 miljoen euro. Dat geld is voldoende om het personeel (4,4 miljoen) en het garantiefonds te betalen. Het garantiefonds heeft al zo’n 40 miljoen uitgekeerd aan kleine spaarders en aan kmo’s.
Slecht nieuws is er wel voor de OCMW’s en de gemeenten. Ze hebben, in tegenstelling tot de spaarders, geen recht op de waarborg van 100.000 euro. Het gaat om meer dan 10 miljoen euro.
Piqueur betwist bovendien de garantiestelling van 20 miljoen euro uit zijn persoonlijk vermogen die hij eerder deed aan Optima Bank. De rechtbank zal moeten oordelen, maar “als we de procedure zouden winnen, is het de vraag of we het geld van Piqueur kunnen terugkrijgen”, zei De Meyer gisteren. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier