Oude munten en biljetten: wat doet u ermee?
Er zijn nog altijd zo’n 15 miljoen Belgische bankbriefjes in omloop. Samen zijn ze goed voor omgerekend bijna 150 miljoen euro. Goed nieuws is dat u oude biljetten nog altijd kunt inwisselen.
Heel wat bankbiljetten die de Nationale Bank van België sinds 1944 heeft uitgegeven, zijn nog altijd gratis inwisselbaar tegen euro’s. Alle coupures van 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 frank worden aanvaard. U kunt daarvoor terecht aan de loketten van de Nationale Bank in Brussel, Luik en Kortrijk. Het is ook mogelijk de oude briefjes via de post om te ruilen. Dat moet gebeuren aan de hand van een omwisselingsborderel. De transactie per post is beperkt tot 120.000 frank (zo’n 3000 euro) per persoon per maand.
U hoeft zich niet te haasten: de oude coupures blijven inwisselbaar zonder beperking in de tijd. Voor briefjes van 20 en 50 frank is het helaas onherroepelijk te laat: die kunt u niet meer omruilen. Dat is ook het geval voor alle muntstukken in Belgische frank (en in ecu, de voorloper van de euro). Nochtans zijn volgens de Nationale Bank meer dan 1,8 miljard geldstukken tussen 50 centiemen en 50 frank nooit teruggekeerd. Samen vertegenwoordigen ze een waarde van liefst 188 miljoen euro.
Oude vakantiemunten
Heeft u in een oude reistas nog oude bankbiljetten of munten van andere Europese landen teruggevonden? De Nationale Bank van België aanvaardt die niet, maar u kunt er met wat geluk nog mee terecht bij de overeenkomstige lokale instelling van het betreffende land. Op de website van de Europese Centrale Bank komt u te weten welke briefjes en geldstukken nog kunnen worden ingeruild. Voor Spaanse peseta’s heeft u bijvoorbeeld nog tijd tot eind 2020, en Duitse marken blijven onbeperkt inwisselbaar.
Maar wellicht heeft u weinig zin om uw vakantie door te brengen in het kantoor van een lokale nationale bank? Weet dan dat er diensten bestaan die uw oude valuta voor u omruilen, zoals OudeValutas.com. De initiatiefnemers zijn Belgen die verhuisd zijn naar Engeland. Uw munten en biljetten (voor zover de nationale banken ze nog aanvaarden) stuurt u per post naar hen op, en zij beloven de overeenkomstige euro’s op uw rekening te storten. Uiteraard betaalt u daar een commissie voor, en die varieerde bij onze steekproef tussen 16 en 44 procent.
Shoppen in Belgische frank
Sommige handelaars laten hun klanten nog altijd betalen in oud Belgische geld. Bij Plato, een boekenhandel in Tienen, kunt u bijvoorbeeld nog tot 2031 terecht met alle coupures die door de Nationale Bank van België aanvaard worden. “Jaarlijks worden hier zo’n 100.000 Belgische franken over de toonbank geschoven”, zegt zaakvoerder Guido Ulens. “Het gaat voornamelijk om geld dat gevonden werd na een overlijden van oudere mensen of bij een verhuis.” Ulens brengt de ingezamelde bankbriefjes regelmatig eigenhandig naar de Nationale Bank in Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier