Opnieuw premie voor aankoop aardgaswagen

© BELGA

Net als de voorbije jaren biedt de federatie van aardgasvoertuigen (KVBG) tijdens het Autosalon een premie voor de aankoop van een wagen die rijdt op aardgas (CNG). Voor particulieren bedraagt de premie 1.000 euro.

De premie geldt tijdens de maanden januari en februari. Voor bedrijven die een aardgasvoertuig aankopen, is er een premie van 500 euro, klonk het tijdens een persconferentie in de Thomas More Hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. “In combinatie met de commerciële acties van de constructeurs biedt dit een unieke kans om over te schakelen op een milieuvriendelijkere manier van transport”, stelt de KVBG.

Minder uitstoot

CNG-wagens zouden bijvoorbeeld 27 procent minder CO2 uitstoten dan wagens die op andere fossiele brandstoffen rijden en zorgen voor 95 procent minder fijn stof. De tankprijs ligt de laatste jaren ook tot 30 procent lager dan die van diesel of benzine, luidt het nog.

Het is de derde keer dat de federatie een premie geeft naar aanleiding van het Autosalon. “In het kader van die acties werden in 2014 en 2015 meer dan 1.000 voertuigen besteld, door bedrijven en particulieren”, aldus de KBVG.

Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie, schat dat er tegen eind dit jaar zowat 1.900 wagens op aardgas zullen rondrijden in België. De voorbije jaren nam de verkoop ervan stelselmatig toe, van 35 in 2011 over 145 in 2013 naar een piek van 917 vorig jaar. In de eerste elf maanden van dit jaar werden 623 auto’s op aardgas ingeschreven.

Het aantal leverpunten, waar mensen aardgas kunnen tanken, zou in 2016 moeten verdubbelen. Momenteel zijn er in België 42 dergelijke leverpunten.

Ook Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) was dinsdag aanwezig bij de premievoorstelling. Zij wees op de maatregelen die de Vlaamse regering nam om groenere technologieën te ondersteunen. Zo krijgen voertuigen op aardgas vanaf 1 januari 2016 een vrijstelling op de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeersstelling tot en met 2020. De Vlaamse regering wil dat er tegen dan 40.000 aardgaswagens rondrijden in Vlaanderen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content