Opgepast: desinformatie!

We weten dat een aantal politici het blijkbaar ‘doodzonde’ en ‘desinformatie’ vinden om aandelen aan te bevelen. Maar toch blijven we het doen! Want er wordt ook nu weer op het verkeerde moment (na een crisis) gewaarschuwd voor de risico’s van aandelen en helaas nooit ervoor. Een brandverzekering moet men aanbevelen voor en niet na de brand.


Onze vorige bijdrage hadden we getiteld “Om te winnen, moet je eerst kopen”. Daarmee doelden we op de overgrote meerderheid van beleggers die nog niet naar de aandelenmarkten durfden terugkeren. Maar wat stellen we vast telkens wanneer er een correctie komt op de beurzen? Dat degenen die er al inzitten, beginnen te panikeren.

Afgelopen week was het weer zover! We hebben eigenlijk nog maar weinig correcties gekend in de herstelbeweging sinds maart, maar die van de laatste week van oktober was voorlopig de strafste. Dat het de financiële waarden waren die het vuur aan de lont staken, verbaast ons veel minder. Aanleiding was de kapitaalverhoging en opsplitsing van ING. Een schok voor beleggers die, aan de koersen van enkele weken geleden te zien, dachten dat het weer ‘business as usual’ was in de bankwereld.

Het blijft veruit de gevaarlijkste sector om in te beleggen, omdat de balansen nog onvoldoende zijn opgekuist en we niet weten hoe de sector er over enkele jaren zal uitzien. Wat mag nog en wat niet meer? Het is een sector in structurele transformatie, met een zeer geringe visibiliteit op wat de winsten in de toekomst nog kunnen zijn.

Maar terug naar de algemene paniekreactie telkens wanneer de beurzen een aantal procenten verlies laten optekenen. Correcties horen bij opwaartse bewegingen, zoals rally’s horen bij een dalende trend en zoals eb hoort bij vloed. De normaalste zaak van de wereld. Maar toch moeten we degenen die al terug in de beurs zitten, voortdurend tegenhouden om niet te verkopen. Het argument is dat ze de winsten van de voorbije maanden niet willen kwijtspelen. Er zit met andere woorden nog heel veel schrik bij de beleggers en dus ook heel veel cash. Euforie is nog mijlenver weg!

Dat is de ideale voedingsbodem voor een verdere stijging. Ons aanvoelen wordt trouwens bevestigd door een peiling, vorige week afgenomen door nieuwsagentschap Bloomberg bij ongeveer 1500 klanten. Het besluit was dat men na acht maanden beursherstel met meer dan 50% er nog steeds niet in geslaagd is om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. Minder dan één op drie (31%) van de respondenten zag beleggingsopportuniteiten op de beurzen en 40% gaf aan voorzichtig te zijn en eerder aan ver- dan aankopen te denken. Perfect!

De tactiek op de beurs blijft dan ook tot nader order ‘buy the dips’, elke correctie van enige omvang – zoals die van vorige week- biedt de kans om (bij) te kopen en vooral aan de nog steeds talrijke afwezigen om eindelijk naar de aandelenmarkten terug te keren.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content