‘Ook zonder fiscale amnestie stroomt zwart geld terug uit het buitenland’

© reuters

Vermogende Belgen halen hun grijs of zwart geld terug uit het buitenland, ook al is de fiscale amnestie vorig jaar afgesloten. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de grote beheerders van particuliere vermogens.

De privatebankingsector ziet tientallen miljoenen euro’s binnenstromen uit het buitenland. Het gaat deels om de repatriëring van vermogens die vorig jaar geregulariseerd zijn.

Tussen 15 juli en 31 december liep de derde eenmalige bevrijdende aangifte (EBA). “De allerlaatste regularisatieronde”, liet de federale regering toen weten.

Hoewel de de laatste regularisatieronde afgelopen is, komen er toch nog nieuwe dossiers binnen bij private bankers en fiscaal advocaten. Dat valt te horen bij ING Private Banking, Belfius en BNP Paribas Fortis.

Fiscaal advocaten wijzen erop dat wie nu zwart geld regulariseert, in een juridisch vacuüm komt. Private bankers van ING en Belfius pleiten daarom voor ‘een wetgevend kader dat rechtszekerheid biedt bij een spontane regularisatie’. Andere vermogensbeheerders pleiten voor een herrijzenis van de derde EBA, eventueel als permanent mechanisme.

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ziet een vierde eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) niet zitten, net zomin als een permanent systeem. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content