Obama dreigt met veto tegen Republikeins plan over schuldplafond

© EPA

Enkele dagen voor het aflopen van de cruciale deadline is een akkoord tussen de Democraten en de Republikeinen nog niet in zicht.

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt een veto uit te spreken tegen het plan van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, om de schuldcrisis aan te pakken. Dat meldt het Witte Huis. Het plan van Boehner houdt in dat het huidige schuldplafond van 14.300 miljard dollar tijdelijk wordt verhoogd met 1.000 miljard en dat de komende 10 jaar voor 1.200 miljard wordt bespaard op overheidsuitgaven. Dat laatste kan worden opgetrokken tot 3.000 miljard.

Een en ander zou betekenen dat begin 2012, in volle verkiezingscampagne, opnieuw moet worden onderhandeld over een verhoging van het schuldplafond, iets waar Obama niet wil van weten. “Het plan zal de VS over amper zes maanden opnieuw confronteren met de dreiging van een kredietverlaging,” aldus de president.

Als het Congres het plan goedkeurt, overweegt Obama dan ook een veto uit te spreken. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid, in de Senaat de Democraten.

Of het zover komt, is nog maar de vraag. Het plan van Boehner stuit ook op verzet binnen de Republikeinse partij. Ook is een stemming in het Huis van Afgevaardigden over het plan-Boehner, die normaal woensdag moest doorgaan, met een dag uitgesteld omdat het plan moet worden herschreven. Volgens het Congressional Budget Office staan er rekenfouten in.

Democratisch voorstel

Harry Reid, voorzitter van de Democraten in de Senaat, heeft ook een voorstel voor bezuinigingen gepresenteerd. Hij wil het schuldenplafond met 2.400 miljard dollar verhogen en voor 2.700 miljard bezuinigen.

Daarmee redt de Amerikaanse overheid het tot de presidentsverkiezingen van november 2012. Obama steunt dit voorstel.

Gevolgen

Zonder een verhoging van het plafond kan de Amerikaanse overheid vanaf 2 augustus de rekeningen niet meer betalen, maar enkele dagen voor het aflopen van de cruciale deadline is een akkoord dus nog niet in zicht.

De aanhoudende onzekerheid in de Verenigde Staten laat zich voelen in de koers van de euro. De eenheidsmunt was dinsdag in de namiddaghandel 1,45 dollar waard. (KVDA/Belga/Elsevier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content