‘Nieuwe crisis op komst, veel erger dan de huidige’

© reuters
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Er is een nieuwe, nog veel ergere financiële crisis op komst.’ Dat zegt de Nederlandse journalist Joris Luyendijk, die twee jaar lang onderdook in the City in Londen.

‘Ik word steeds pessimistischer en angstiger. Dit gaat helemaal fout. ‘De banken zijn veel te groot, het kortetermijndenken regeert, het toezicht is ontoereikend en de financiële sector heeft de politiek in zijn zak.’ Dat zegt de Nederlandse antropologische journalist Joris Luyendijk in het magazine Volzin.

Banking Blog

Luyendijk werkte de afgelopen twee jaar in opdracht van de Britse krant The Guardian aan een Banking Blog. Voor deze blog dook hij onder in the City, het financiële hart van Londen, zowat het belangrijkste financiële centrum van de wereld. Hij moest van binnenuit een beeld schetsen van het financiële wereldje en sprak daarvoor met 90 sleutelfigurenin the City.

Alarmbel

Na die gesprekken trekt hij keihard aan de alarmbel. ‘Er is een nieuwe, nog veel ergere financiële crisis op komst. Veel centrale banken hebben geld in nationale economieën gepompt zodat banken weer geld kunnen uitlenen en burgers weer meer kunnen consumeren. We hebben geen idee of het gaat lukken om dat geld weer uit de economie te halen. Dat is als landen met een straaljager in een hele zware storm op een vliegdekschip.’

Luyendijk zegt dat hij heel goed begrijpt dat de publiek opinie blind is voor de komst van een nog ergere financiële crisis. ‘Een hoop mensen reageren zoals op de klimaatverandering. Wie weet komt het wel goed en anders zien we wel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content