Nederlandse economie krimpt door zachte winter

© reuters

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Te wijten aan de zachte winter, blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verklaring voor de krimp lijkt eenvoudig. Doordat Nederlanders minder gas hebben verbruikt – als gevolg van de zachte winter – gaven ze dus minder uit, wat de economie niet ten goede kwam. In vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 1,4 procent, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op jaarbasis is er een terugval van het bbp met 0,5 procent.

“Niet alleen was het eerste kwartaal van 2014 uitzonderlijk warm, het gelijkaardige kwartaal van 2013 was juist kouder dan gemiddeld. Onderliggend blijft de economie nog steeds tekenen van herstel tonen”, stelt het Nederlandse statistiekbureau. Zo zijn de investeringen verder toegenomen, herstelt de industrie en stijgt ook het aantal uitzendkrachten. Volgens het CBS valt het eerste kwartaal van 2014 dus ‘incidenteel’ tegen.

Exclusief aardgas is de Nederlandse export met 3 procent gestegen tegenover vorig jaar.

De krimp van de Nederlandse economie blijft in ieder geval een afknapper voor de Nederlandse regering, want analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een stabilisering (0%) van het bbp.

Henk Kamp, de Nederlandse minister van Economie, spreekt van ‘een tegenvaller’. Hij wijst erop dat het economisch herstel niet vanzelf komt: “Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen”, voegt hij eraan toe. (ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content