Nederlandse economie krijgt flinke dreun

© belga

Nederland krijgt af te rekenen met een forse terugval van het bbp en toenemend banenverlies.

Nederland krijgt af te rekenen met een forse terugval van het bbp en toenemend banenverlies.

Volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noteert de Nederlandse economie in het derde kwartaal een krimp van 1,1 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. Op jaarbasis daalde het Nederlandse bbp met 1,6 procent. In de eerste twee kwartalen van dit jaar was nog sprake van een groei met 0,1 procent.

Bouwsector

De forse krimp in het afgelopen kwartaal is een gevolg van een knip op de investeringportefeuille van bedrijven en verminderde consumentenuitgaven. Breng daarbij een zwakke export en afnemende productiecijfers in bijna alle bedrijfstakken in rekening, en de Nederlandse malaise oogt compleet. De meest opmerkelijke terugval ( – 8 procent) werd opgetekend in de bouwsector.

Werkgelegenheid

Ook wat de werkgelegenheid betreft, valt er bij onze noorderburen weinig goed nieuws te rapen. In het derde kwartaal van 2012 daalde het aantal banen in Nederland, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, met 21.000 in vergelijking met het tweede kwartaal. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011 telde het CBS 75.000 banen minder, wat overeenstemt met een daling van 0,9 procent. De raakste klappen vielen in de bouwsector, waar in een jaar tijd 17.000 banen verloren gingen.

Oppositie maakt zich zorgen

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren bezorgd op de negatieve economische cijfers die Nederland in het derde kwartaal van dit jaar te beurt vielen. Volgens het CDA ‘rekent het kabinet zich rijk met de eigen groeiverwachting’.

“Het vertrouwen in de economie is duidelijk nog niet terug. Het kabinet moet er zo snel mogelijk alles aan doen om dit terug te winnen. Uit deze cijfers blijkt dat ons begrotingstekort niet zomaar uit de gevarenzone van -3 procent komt. Onze zorg is dat het kabinet zich met een groeiverwachting van 1,25 procent voor 2013 rijk rekent,” aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. (ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content