Nederlandse centrale bank zag euro aan de rand van de afgrond

© reuters

De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, heeft in 2012 voorbereidingen getroffen voor het mogelijke uiteenvallen van de eurozone.

DNB-president Klaas Knot licht vrijdagavond een en ander toe in het televisieprogramma College Tour. Volgens Knot, die in 2011 de leiding van de centrale bank overnam van Nout Wellink, stond de euro tijdens de schuldencrisis in 2012 aan de rand van de afgrond.

“Er zijn toen momenten geweest waarbij wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario’s en voorbereidingen zijn gaan treffen. Ik wil daar nooit meer in terechtkomen,” aldus Knot.

‘Niet terug naar de gulden’

De DNB-president gelooft in ieder geval niet in een terugkeer van de Nederlandse gulden. In het theoretische geval dat daartoe zou worden besloten, zou hij zijn functie neerleggen. “Ik zou toch echt een geloofwaardigheidsprobleem hebben als ik leiding zou moeten geven aan een operatie die ik onjuist acht voor Nederland. Dat maak ik niet mee,” verduidelijkt hij.

‘Euro kost Nederlander elk jaar 1.900 euro’

Wie wel in een terugkeer van de gulden geloofde, is de omstreden Nederlandse politicus Geert Wilders. In 2012 wilde zijn partij – de PVV – een referendum lanceren over het wel of niet houden van de euro in Nederland. PVV-leider Geert Wilders presenteerde daarbij een Brits onderzoek dat de kosten van de euro in kaart bracht. Volgens Wilders heeft de Europese eenheidsmunt Nederland miljarden gekost, en zou een terugkeer naar de gulden uiteindelijk goedkoper zijn. Omgerekend kost de euro de Nederlander elk jaar ongeveer 1.900 euro, liet Wilders optekenen.

De sociaal-liberale partij D66 liet een ander onderzoek uitvoeren met een volledig verschillende uitkomst dan die van Wilders. ‘Terugkeer naar de gulden is onverstandig, riskant en kost iedere Nederlander jaarlijks 4.500 euro’, luidde het. (ANP/VK/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content