Melk blijf duur ondanks stopzetten crisistoeslag voor melkveeboeren (video)
De melkprijs in de winkel is deze zomer amper gedaald, stelt het Prijzenobservatorium van de FOD Economie vast. Nochtans is er een einde gekomen aan de crisistoeslag voor de melkboeren. Het lijkt erop dat de supermarkten hun winstmarge proberen op te krikken.
Om de melkboeren in tijden van slechte melkprijzen wat te helpen kregen ze een tijdelijke crisistoeslag. Die toeslag hebben de supermarkten vorig jaar meteen doorgerekend in hun prijzen. Tussen september en oktober werd een liter halfvolle melk daardoor bijna 18 procent duurder, volle melk bijna 20 procent. Maar wanneer de maatregel tussen mei en juni afloopt zien we geen gelijkaardige prijsdaling. De prijs van halfvolle melk daalde met amper 1,3 procent en die van volle melk steeg zelfs nog met een procent. Ook in juli is dit nog niet rechtgezet.
“Nu tussen juni en juli zijn die prijzen eigenlijk maar heel licht afgenomen en dan nog maar pas in de laatste weken van juli”, merkt Peter Van Herreweghe van het Prijzenobservatorium op. Op zijn minst een beetje vreemd, geeft hij toe aan Kanaal Z. “Vooral omdat de prijs voor de melkveehouder 5 cent lager is dan 1 jaar geleden, terwijl de prijs in de winkel nog altijd 10 cent hoger uitkomt dan tevoren.”
De consument was gerust bereid meer te betalen om de boer wat te helpen, zegt Test-Aankoop. Zij kregen immers geen enkele klacht binnen bij de invoering van de toeslag vorig jaar. Maar de situatie nu is toch iets anders, vindt woordvoerder Simon November. “De supermarkten profiteren misschien van de gewenning van de consument aan die iets hogere melkprijs, terwijl die niet meer zo duur hoeft te zijn. Zij worden dus iets rijker, terwijl de consument eigenlijk te veel betaalt.”
Ook in de ogen van melkveehouder Peter Van de Vel het duidelijk wat er gaande is. “Dat is winstbejag, of hoe moet je dat noemen? Het is in elk geval niet fair tegenover de andere partners”, aldus Van de Vel in Z-Nieuws. “Nu valt nog eens op wie in feite de touwtjes in handen heeft in heel de voedselketen.”
Handelsfederatie Comeos zegt in een reactie dat een aantal supermarkten wat later is begonnen met het doorrekenen van de crisistoeslag en dat het nog te vroeg is om een oordeel te vellen. Maar minister van Landbouw Borsus wil uitzoeken wat er scheelt. Hij roept de verschillende partijen binnen de voedselketen na de zomer alvast bijeen voor overleg. (KZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier