‘Lage opbrengst staatsbon geen probleem’

© thinkstock

De uitgifte van staatsbons met de laagste rente ooit levert de schatkist 13,732 miljoen euro op. Een bescheiden bedrag, maar niet het laagste ooit. De lage opbrengst vormt alvast geen probleem voor de schatkist, meldt het Agentschap van de Schuld.

Op de staatsbon met vervaldatum over vijf jaar en een brutorente van 0,60 procent werd voor 5,992 miljoen euro ingetekend. Na de eerste inschrijvingsdag stond de teller nog op 0 euro.

Op de staatsbon met looptijd van 8 jaar en een brutorente van 1,40 procent werd voor 7,74 miljoen euro ingetekend.

De eerste uitgifte van 2014, met een iets hogere rente, bracht in maart 15,7 miljoen euro op. Toch is de 13,7 miljoen euro van de recente uitgifte niet de laagste opbrengst ooit. “In juni vorig jaar haalden we maar 9,3 miljoen op en in maart vorig jaar 12,71 miljoen euro”, zegt Jean Deboutte, directeur Strategy, Risk Management & Investor Relations van het Agentschap van de Schuld. Hij merkt een “gewenning aan de lagere rentes”.

Het agentschap had voor dit jaar gerekend op 500 miljoen euro opbrengst uit de staatsbons. Dat zal allicht niet gehaald worden. “Iedereen ging uit van hogere rentes dit jaar, niet alleen in België maar ook elders. Met hogere rentes zouden we de 500 miljoen vrij snel gehaald hebben”, verduidelijkt Deboutte. Deboutte ziet evenwel geen probleem, ‘want de schatkist maakt de tegenvaller goed met andere producten’.

“We hebben nu al bijna 61 procent van de financiering van de schuld voor dit jaar afgerond”, zegt Deboutte. Dat is voornamelijk te danken aan de internationale belangstelling voor Belgische overheidsobligaties, de zogenaamde OLO’s. “Er is bijvoorbeeld weer meer interesse van institutionele beleggers uit Japan. En ook centrale banken blijken het Belgisch staatspapier te waarderen. Dat heeft te maken met de veiligheid en liquiditeit,” luidt het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content