Krimpende industriële activiteit baart China zorgen

© REUTERS

Nieuwe publicaties over een terugvallende industriële activiteit bewijzen dat de Chinese economie in het slop zit. De Chinese overheid wil beursgenoteerde bedrijven aanzetten om fusies en overnames te doen.

De industriële activiteit in China kende in augustus een forse terugval, de grootste in de afgelopen drie jaar. De PMI-index, die de industriële activiteit meet, daalde van 50 punten in juli naar 49,7 in augustus. Een score onder de 50 punten wijst op een krimp.

De Chinese bedrijven halen weinig voordeel uit de vijf renteverlagingen die de Chinese overheid sinds november heeft doorgevoerd. De industrie moet onder meer het hoofd bieden aan overcapaciteit en dalende prijzen.

Weerslag op de beurzen

De publicatie van nieuwe statistieken dinsdag stuurde de beurs van Shanghai opnieuw 1,23 procent lager, de beurs van Shenzen dook bijna 3,67 procent in het rood. De technologie-index ChiNext zakte zelfs 5,38 procent. Het is de zoveelste indicatie dat de economische grootmacht het minder goed doet. De Chinese beurzen verloren de afgelopen maanden al 40 procent van hun waarde. De overheid tracht de gemoederen te kalmeren, maar haar interventie dreigt opnieuw een maat voor niets te worden.

Toch blijven de verliezen deze keer beperkt in vergelijking met de afgelopen weken, toen de indexen meermaals met 7 à 8 procent naar omlaag doken.

Het geringe verlies is te danken aan de aankondiging van de Chinese overheid afgelopen nacht. Ze wil beursgenoteerde bedrijven aanmoedigen om fusies en overnames te doen. Volgens de Chinese beurswaakhond moet dat de beurswaarden opkrikken en de kapitaalmarkten stabiliseren. Onder meer de Chinese Construction Bank en Commercial Bank reageerden positief op het nieuws. Zij wonnen 6 à 7 procent op de beurs.

De sterindex Nikkei sloot de dag met een verlies van 3,84 procent, op 18.165,69 punten.

De Europese beurzen reageren bij opening vrij rustig op de publicaties. De indexen noteren tot 3 procent lager. Kort na de opening van de Bel20 stonden 18 van de 20 aandelen in het rood. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content