Kosten voor groepsverzekering dreigen te ontsporen

© iStock

Steeds meer werkgevers moeten extra geld opzij zetten om het aanvullend pensioen van hun werknemers te betalen. Dat komt omdat verzekeraars vandaag minder rendement garanderen dan het wettelijke minimum.

De meeste verzekeraars verlaagden de voorbije twee jaar hun gegarandeerde rente op groepsverzekeringen tot om en bij 2 procent. Dat is heel wat minder dan het wettelijke minimumrendement waarvoor de werkgevers garant staan. Dat bedraagt 3,25 procent op de werkgeversbijdrage en 3,75 procent op de werknemersbijdrage.

Ondernemingen kunnen op twee manieren een aanvullend pensioen voor hun personeel organiseren. Ze kunnen de organisatie uitbesteden aan een verzekeraar (groepsverzekering) of ze kunnen zelf een pensioeninstelling oprichten (pensioenfonds). De werkgevers moeten echter zowel in een groepsverzekering als in een pensioenfonds geld bijstorten wanneer er tekorten dreigen. Bij de pensioenfondsen moesten heel wat werkgevers in de buidel tasten na de beurscrisis in 2008-2009. Bij de groepsverzekeringen dreigen er vandaag tekorten, door de aanhoudend lage rente.

De verzekeraars waarschuwden twee jaar geleden al dat de bedrijven in de problemen konden komen. De wetgever had er toen geen oren naar. Vandaag heeft de commissie voor de pensioenhervorming 2020-2040 de deur op een kier gezet voor een wetswijziging. “Een rendementsgarantie die te hoog is in vergelijking met de reële rendementen die op lange termijn kunnen behaald worden, zou het vertrouwen van de werkgevers in de ontwikkeling van aanvullende pensioenen ondermijnen”, staat te lezen in het rapport van de commissie.

De werkgevers beginnen stilaan de gevolgen van de lage rente te voelen. De Confederatie Bouw spreekt over extra premies ten belope van bijna 2 procent van de totale loonmassa. De technologiesector Agoria heeft met de vakbonden kunnen bedisselen dat een klein deeltje van de bijdragen in een reservepotje gaat om de gaten dicht te rijden. Op termijn zal dit echter niet volstaan. Sommige grote spelers, zoals de voedingssector Fevia, hebben tot eind 2015 nog een hoger gunsttarief kunnen bedingen bij hun verzekeraar. Kleine en middelgrote ondernemingen leggen echter niet genoeg gewicht in de schaal om zo’n gunst te krijgen.

I.D.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content