Koopkracht Belgen 20 procent boven Europees gemiddelde
De koopkracht van de Belgen lag in 2012 20 procent boven het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Eurostat maakte de berekening van het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, uitgedrukt in koopkrachtstandaard.
Luxemburg is – weinig verrassend – koploper met een bbp per inwoner dat maar liefst 163 procent boven het Europees gemiddelde ligt. Die hoge score is onder meer te danken aan de vele grensarbeiders in het Groothertogdom. Zij dragen wel bij tot het bbp, maar worden niet als inwoners geteld bij de berekening van het gemiddelde per inwoner.
Oostenrijk staat op de tweede plaats en ligt 30 procent boven het EU-gemiddelde, op de voet gevolgd door Ierland (+29 procent) en Nederland (+ 28 procent). België staat op de achtste plaats met een koopkracht die 20 procent boven het gemiddelde in de Europese Unie ligt. Ons land doet het iets minder goed dan Duitsland (+23 procent), maar wel beter dan onder meer Frankrijk (+9 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+6 procent).
De Bulgaren beschikken over de minste koopkracht. Als het bbp per capita in de EU 100 bedraagt, ligt dat in Bulgarije op amper 47. Ook Roemenië (50) en jongste EU-lidstaat Kroatië (62) staan helemaal onderaan.
De volledige eurozone doet het 9 procent beter dan het gemiddelde in de Europese Unie.
Bij het bbp per inwoner uitgedrukt in koopkrachtstandaard is rekening gehouden met de verschillen in prijzen tussen landen, waardoor betekenisvolle vergelijkingen mogelijk zijn.
Eurostat geeft ook nog een andere indicator mee, namelijk de werkelijke individuele consumptie (AIC) per inwoner, eveneens uitgedrukt in koopkrachtstandaard. Deze indicator is volgens het statistiekbureau beter geschikt om de (materiële) welvaart van huishoudens in te schatten. De AIC geeft een veel homogener beeld voor de EU en ligt in de meeste landen een beetje lager dan het bbp per inwoner.
Het verschil is het grootst in Luxemburg, dat ook hier koploper blijft (+38 procent). België (+13 procent) is wat werkelijke individuele consumptie betreft negende. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scoren dan weer beter inzake AIC dan bbp per inwoner. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier