Kerstbomen zijn dit jaar niet duurder

© iStock

Met de start van de advent is afgelopen weekend ook de verkoop van kerstbomen losgebarsten. De kwaliteit en de prijs zijn dezelfde als vorig jaar, zo is te horen bij kwekers en verkopers, maar dé trend zit hem in de stijgende vraag naar kleinere of net heel grote exemplaren.

Zowel retailer Carrefour als AVEVE, een Belgische keten van tuincentra met het meeste aantal verkooppunten, bevestigen dat de prijzen stabiel blijven. “Ook de selectie van het assortiment is hetzelfde, het enige wat wij zien is dat in sommige streken mensen liever een potgekweekte boom meenemen en in andere streken bomen zonder wortelkluit populairder zijn”, zegt Luc De Bruyne, manager productgroep Planten (AVEVE).

Stijgende vraag

“Ook is er een stijgende vraag naar kleinere of grotere bomen, geen massaverschuiving, maar bij ons zit daar wel de groei. Potgekweekte boompjes van 60 tot 70 centimeter zijn geschikt als raamdecoratie of op appartementen, maar ook vraag naar grotere bomen van 2,5 meter en meer neemt ook toe”, gaat De Bruyne verder.

Bij Aveve worden bomen vanaf 10 euro verkocht. Een potgekweekte boom van anderhalve meter kost 25 euro, een gezaagde Nordmann van 1,75 tot 2 meter kan voor 37,50 euro weg.

Bij Carrefour, waar omwille van brandveiligheidsredenen in veel vestigingen bomen op parkings door derden verkocht worden, is ook te horen dat de prijzen stabiel blijven. “Een klassieke boom van één meter kost ongeveer 25 euro en een Nordmann van anderhalve meter of groter is er al vanaf 35 euro”, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve (Carrefour). Hij merkt op dat de verkoop van kunststofbomen van één tot anderhalve meter het ook goed doet, net als de vraag naar versiering, en dat blijkt vroeger dan vorig jaar.

“Prijzen moeten stijgen”

Het gros van de productie gebeurt dan wel in Wallonië, toch zijn er ook Vlaamse “kerstboomkwekers”. Bij de beroepsvereniging voor bloemisten, snijbloementelers, boomtelers, tuinaannemers en detailhandelaars (AVBS) is te horen dat de prijzen eigenlijk met 3 procent moeten stijgen, om tegemoet te komen aan de stijgende kosten. De beroepsvereniging wijst op het arbeidsintensieve karakter van de oogst, zeker met de natte periode momenteel.

Bij het pilootcentrum voor kerstbomen van de Union Ardennaise des Pépiniéristes weet men te vertellen dat er in Wallonië jaarlijks tussen de drie en vier miljoen bomen gekweekt worden, vooral voor de binnenlandse verkoop, maar dat ook nog eens een klein miljoen bomen geïmporteerd worden.

Er is dan wel geen eensgezindheid of een kunstkerstboom dan wel een levende kerstboom de minste milieubelasting oplevert, toch is duidelijk dat een lange levensduur de milieubelasting vermindert.

Tips

Om een levend exemplaar optimaal te verzorgen, het naaldverlies te beperken en de slaagkansen bij het uitplanten achteraf te vergroten, is het belangrijk om de boom geleidelijk te laten acclimatiseren, vooraleer hij de warme woonkamer binnen komt. De website tuinadvies.be waarschuwt er verder voor om de boom niet te dicht bij de verwarming te plaatsen, uit de tocht, op een lichte plaats zonder rechtstreeks zonlicht en het is ook belangrijk om de boom dagelijks een halve tot één liter water te geven.

Het Netwerk Bewust Verbruiken lanceerde vorig jaar tien tips klaar om kerst duurzamer te vieren, rond onder meer bubbels, cadeau’s, outfit, feesten maar dus ook kerstbomen. Kamerplanten versieren, een groenblijvende struik binnen zetten of een tweedehands kunstboom zoeken behoort ook tot de alternatieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content