Karel Anthonissen (BBI): ‘Fiscale amnestie wordt gratis witwasserij’
Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de BBI, vreest dat de komende fiscale regularisatie uitdraait op een gratis witwasoperatie voor zwarte kapitalen.
Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de BBI, vreest dat de komende fiscale regularisatie uitdraait op een gratis witwasoperatie voor zwarte kapitalen.
Het probleem zit in het onderscheid tussen ‘zwarte inkomsten’ en ‘zwart kapitaal’ dat in de nieuwe voorstellen wordt gemaakt. De eerste regularisatiegolf gebeurt volgens de voorstellen die nu bekend zijn, voor zwarte inkomsten uit ‘gewone fraude’ die nog niet verjaard zijn. De belastingplichtige moet op die inkomsten de normale belasting betalen, plus een boete van 15 procent. De tweede regularisatieperiode, in de tweede helft van 2013, geldt voor zwarte kapitalen die een gevolg zijn van ‘ernstige en georganiseerde fiscale fraude’. Daarop moet een extra 35 procent betaald worden.
“Volgens het nu nog geldende regularisatiestelsel is er een boete van 10 procent bovenop de belasting”, begint Anthonissen zijn redenering. “Advocaten gaven hun cliënten tot nu toe de raad om enkel de inkomsten van de laatste zeven jaar aan te geven. De kapitalen die zwart werden vergaard, zouden toch nooit worden gevonden door het parket. En de fiscus kon er niet meer aan, omdat het frauduleus verkrijgen van het vermogen fiscaal verjaard was.” Het parket zou die fraude nog wel kunnen aanpakken, maar dat is heel lastig.
Deze redenering wordt nu de facto omgezet in het huidige regularisatievoorstel, vervolgt de BBI-topman. Enkel de inkomsten uit ‘gewone’ fiscale fraude kunnen worden aangegeven, voor zwarte kapitalen kan dat niet. “Wettelijk wordt het niet eens mogelijk om kapitaal, verworven uit gewone fraude, wit te wassen.
De overheid geeft zo het signaal dat dit eigenlijk niet hoeft. En rekeningen in Zwitserland en Luxemburg kan je niet beschouwen als ‘ernstige en georganiseerde fraude’. Al deze rekeninghouders kunnen er dus van uitgaan dat ze dat geld niet moeten aangeven (enkel de inkomsten) en dat het voor eens en voor altijd is witgewassen. Ze zullen ooit voor een strafrechtbank kunnen aanvoeren dat er een ongeoorloofde discriminatie is tegenover de zware fraudeurs, die dit jaar hun zwart vermogen wél kunnen witten. Binnen een paar jaar kunnen die ‘gewone fraudeurs’ dat kapitaal waarschijnlijk zonder veel problemen naar boven halen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier