Jean-Pierre Clamadieu (Solvay): ‘Handicap hoge energiekosten wordt moeilijk te dragen’

De zware energiefactuur van Solvay zet de competitiviteit steeds meer onder druk.
De zware energiefactuur van Solvay zet de competitiviteit steeds meer onder druk. Dat wordt vooral in de hand gewerkt door de ontginning van schaliegas in de VS en de impact op de energiepolitiek van de kernramp in Fukushima. Dat zei Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van de chemiegroep, op een Trends lunchmeeting met zakenlui.
Solvay is in België een van de grootste industriële verbruikers van elektriciteit, net als in Frankrijk. Bovendien is Solvay in Frankrijk de grootste industriële verbruiker van aardgas. “Onze groep koopt jaarlijks voor 1,2 miljard euro energie. En de prijs fluctueert veel meer dan die van de index (grijnst). Als er dus een element is dat voor een groep als Solvay essentieel is, is het wel de kostprijs voor elektriciteit en gas.”
“Helaas heeft Europa geen energie- of gaspolitiek. Elke lidstaat ontwikkelt zo’n beetje zijn eigen politiek. We moeten reageren. Als we dat niet doen, zal voor een aantal activiteiten een handicap groeien die op termijn zeer moeilijk om te dragen is.”
“Als je nu kijkt naar de competitiviteit van al onze vestigingen, is de situatie van onze Belgische en Franse vestigingen moeilijk”, zegt Clamadieu, die zijn bezorgdheid over de energiekosten ook al heeft gedeeld met een aantal federale ministers.
Clamadieu wijst erop dat na de ramp in Fukushima vele landen beslisten hun productie van elektriciteit uit nucleaire energie terug te schroeven. “Dat kost honderden miljarden euro, maar wie gaat dat betalen? In Duitsland vooral de gezinnen. Frankrijk en België twijfelen nog, maar het lijkt erop dat de kosten worden verhaald op de grote bedrijven als Solvay.”
Bovendien weegt ook het schaliegas de komende jaren op de concurrentiepositie. Clamadieu verwacht dat het gas in de VS structureel drie tot vier keer goedkoper blijft dan in Europa. Volgens een studie zal de totale gasfactuur in de VS de komende drie jaar met ruim 120 miljard dollar dalen. “Omgerekend naar Frankrijk zou dat een daling van de kosten met ongeveer 20 miljard euro betekenen. Die daling van de energiefactuur zorgt in de VS voor een zeer bruuske verbetering in de competitiviteit. Het vertegenwoordigt een daling van de loonkosten met 6 procent, wat indrukwekkend is.”
Bert Lauwers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier