Japanse regering en centrale bank pompen geld in de economie
De Bank of Japan (BoJ) heeft maandag tijdens een noodvergadering beslist een monetair stimulusprogramma uit te breiden om de dure yen tegen te gaan. Ook de Japanse regering heeft extra geld veil om de eonomie aan te zwengelen.
In maart verdubbelde de Japanse centrale bank al het initiële leningsprogramma van begin december 2009 tot 20 biljoen yen. In december 2009 werd dat programma opgezet nadat de maand voordien de yen naar het hoogste peil gekoerst was sinds 1995. Dat peil werd deze maand opnieuw gebroken toen de yen 83,6 dollar bereikte. Door geld te lenen aan de banken wil de BoJ de rente laag houden en zo de yen temperen. Concreet gaat de Japanse centrale bank nu 10 biljoen yen (zo’n 93 miljard euro) extra pompen in een leningsprogramma voor banken.
Voor de noodvergadering keerde centrale bankier Masaaki Shirakawa vervroegd terug van een bezoek aan de VS. Vanuit de politiek luidde de oproep om de dure yen – nefast voor de op export geöriënteerde Japanse economie – te tackelen.
De nieuwe schijf van 10 biljoen yen zal aan Japanse bedrijven toegekend worden via leningen over zes maanden. De voorgaande 20 biljoen yen zat in een programma met leningen over drie maanden.
Critici vrezen dat de de huidige Japanse situatie – vertragende groei en hoge wisselkoers – niet enkel met monetair beleid getemperd kan worden. Voor andere maatregelen wordt maandag ook uitgekeken naar een bijeenkomst van Japanse ministers. Ondanks de maatregel steeg de yen verder tot 85,02 dollar.
De BoJ behield maandag de rentevoet op 0,1 procent.
Regering
Premier Naoto Kan kondigde maandag aan dat de Japanse regering van haar kant 920 miljard yen (8,5 miljard euro) in de economie zal pompen via diverse maatregelen. Veel details werden daarbij echter niet vrijgegeven. “We hebben een plan opgesteld dat handelt over werk, investeringen, onderwijs, de strijd tegen natuurrampen in de dorpen, net als reglementaire hervormingen”, verduidelijkte de premier aan journalisten. Op 10 september worden meer details bekendgemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier