Investeer als een miljardair

© Thinkstock

De grote vermogens hebben toegang tot investeringen waarvan de meeste kleine spaarders zelfs het bestaan niet kennen. We sommen enkele voorbeelden op.

Eerst en vooral moet u weten dat ‘geblokkeerd’ geld meer opbrengt dan een ‘vrije’ spaarrekening. Zo zijn closed end fonds investeringen waar het belegde geld geblokkeerd wordt voor minimum 5 jaar, maar waarvan de opbrengst meer dan behoorlijk is. Als u spaargeld hebt en u zich kunt veroorloven dat te ‘laten slapen’ is dat een interessante optie.

Vliegtuigen

De verhuur van vliegtuigen is één van die closed-end fonds. Grote vermogens waarderen er de originaliteit, en nog meer de opbrengst van. “Die niche begint bekendheid te krijgen”, verklaart Ian Marsh, CEO van activabeheerder “Fleming Family and Partners”, waarvan de zetel in Londen ligt. Dit bloeiend bedrijf werd oorspronkelijk gecreëerd om het vermogen van Ian Fleming, de bedenker van James Bond, te vrijwaren.

De klanten beleggen via Doric, een bedrijf dat de toevertrouwde fondsen gebruikt om vliegtuigen te kopen. De toestellen worden dan verhuurd aan grote luchtvaartmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld Emirates Airlines in Dubai.

De investeerders innen hun geld terug eens de vliegtuigen definitief verkocht zijn, maar in afwachting daarvan incasseren ze een jaarlijkse opbrengst van 9 procent gedurende de volledige leasingperiode. Ter vergelijking, de gemiddelde opbrengst van Standard and Poor’s S&P 500 komt op 3 procent.

“Voor sommige closed end fonds moet je honderdduizenden dollars instapgeld betalen… Maar de instapprijs voor het vliegtuigleasingfonds van Doric is veel redelijker, zodat het toegankelijk is voor meer mensen”, verduidelijkt Marsh. Het SKY CLOUD fonds, dat A380-800 Airbussen koopt en ze aan Emirates Airlines verhuurt, vraagt een minimum van 10.000 euro en een unieke heffing van 5 procent, die varieert in functie van de geïnvesteerde som.

Landbouwgrond

Rijke investeerders uit het Verenigd Koninkrijk en andere landen investeren ook in landbouwgrond. “Gezien de permanente toename van de wereldbevolking, stijgt de vraag naar voeding en kunnen eigenaars van landbouwgrond dus hopen op interessante opbrengsten” vindt Marsh. Volgens Marsh kunnen goede landbouwgronden 4 procent per jaar opbrengen, en vooral in waarde stijgen na verloop van tijd.

Wijn

Voor wie zich de luxe niet kan veroorloven om zijn geld in een vliegtuig of uitgestrekte landbouwgronden te beleggen, bestaan er ook close end fonds waarmee u in een internationale infrastructuur, zoals de wijnhandel bijvoorbeeld, kunt investeren.

Er is ook de mogelijkheid aandelen van beursgenoteerde bedrijven te kopen. Zo is Gladstone Land, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, gespecialiseerd in de aankoop van landbouwgronden. (BBC/VM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content