ING België: ‘Hogere rente op spaarboekje? Ten vroegste in 2016’
Het duurt nog een jaar of twee vooraleer de Belgen opnieuw mogen dromen van een hogere rente op hun spaarboekje.
“Ik verwacht dat de spaarrentes de komende maanden en jaren verder zullen dalen”, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. “De eerste renteverhogingen voor spaarboekjes verwacht ik ten vroegste in 2016.”
Het is een spijtig neveneffect van de maatregelen ter ondersteuning van de economie die de Europese Centrale Bank (ECB) eerder deze maand nam. “In het noorden van Europa zal de monetaire versoepeling van de ECB weinig effect sorteren. Er zijn te veel deposito’s en liquiditeiten en de kredietverstrekking was sowieso al niet zwak”, zegt Vanden Houte. “De zwakke economische groei in het zuiden van Europa was wel degelijk het gevolg van een ‘credit crunch’. Het zal misschien toch een beetje helpen om bedrijven in Spanje en Italië aan goedkoper krediet te helpen.”
De voorkeur voor Italiaanse en Spaanse aandelen van hoofdstrateeg Thierry Masset vloeit daaruit voort. Masset: “Dat bedrijven minder moeten betalen voor hun financiering, heeft een rechtstreekse, positieve impact op de bedrijfswinsten. Vooral voor de kleine en middelgrote ondernemingen verwacht ik een positief effect.” Masset verkiest Europese aandelen – in het algemeen – en aandelen uit de groeilanden boven Amerikaanse aandelen. “Over Europese aandelen zijn we al sinds september positief. Over aandelen uit de groeilanden zijn we pas recent positief geworden”, voegt Masset eraan toe. “Binnen de groeilanden steekt de positieve dynamiek in Azië erbovenuit.”
Over de obligaties uit de perifere landen is Masset veel minder positief dan over aandelen. De obligatierally is “stretched”. En ook de zogenaamde high-yieldobligaties vindt Masset “een beetje duur”. De strateeg van ING raadt een verschuiving richting obligaties uit de groeimarkten aan. Vooral groeimarktenobligaties in dollar en euro dragen zijn voorkeur weg.
De econoom en strateeg maken nog een kleine kanttekening in verband met de euro. “De dure euro heeft gewogen op de eerstekwartaalresultaten van verschillende bedrijven. Maar voor de ECB is het huidige niveau van 1,35 dollar per euro aanvaardbaar. We zullen wellicht moeten wachten op de eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) voor een versterking van de dollar tegenover de euro. Die renteverhoging verwachten we in juni of juli 2015.”
Ilse De Witte
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier