Inflatie zakt tot laagste peil in zeven maanden

© belga

De inflatie in België klokt in september voor het eerst in zeven maanden af onder de 2 procent.

De inflatie in België klokt in september af op 1,87 procent tegenover 2,16 procent in augustus. Daarmee belandt de inflatie voor het eerst in zeven maanden onder de 2 procent, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

De terugval valt voornamelijk te verklaren door het uitdoven van het effect van de btw-verhoging op elektriciteit in september 2015.

In september van dit jaar werden vooral motorbrandstoffen (+2,8 procent) en citytrips (+9,6 procent) duurder. Vliegtuigtickets (-15,4 procent), alcoholische dranken (-1,9 procent), groenten, hotelkamers, lichaamsverzorgingsproducten en vakantiedorpen werden goedkoper.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 2,09 procent in september, tegenover 2,15 procent in augustus en 2,18 procent in juli.

De afgevlakte gezondheidsindex, die een andere samenstelling kent en gebruikt wordt voor de berekening van de spilindex, noteert in september op 101,75 punten. De spilindex (103,04 punten) werd deze maand niet overschreden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content