Woontorens in opmars
Rem Koolhaas kantelt de stad in Rotterdam. Heeft zijn verticale stad ook kans op slagen in ons land? Hoogbouw is alvast geen vies woord meer, klinkt het optimistisch.
Na vier jaar bouwen wordt volgende maand aan de Rotterdamse Wilhelminapier, beter bekend als de Kop van Zuid, De Rotterdam opgeleverd.
Dat imposante bouwwerk, ontworpen door het befaamde Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas, is goed voor een totale vloeroppervlakte van 160.000 vierkante meter. Koolhaas noemt het een verticale stad. Omdat er – zeker naar de normen van de Lage Landen – radicaal is gekozen voor hoogbouw, en omdat het gebouw een grote verscheidenheid van functies samenbrengt.
In drie torens van 150 meter hoog komen 240 appartementen en 60.000 vierkante meter kantoorruimte. NH Hotels zal er een viersterrenhotel met 285 kamers en 2000 vierkante metercongresruimte uitbaten. In de sokkel is 1500 vierkante metergereserveerd voor horeca. Ongeveer 8000 vierkante meterkrijgt een zogenoemde leisure-invulling. Er komen ook 670 parkeerplaatsen over vijf bouwlagen, waarvan twee ondergronds. En dat alles op een terrein dat niet groter is dan een voetbalveld.
Projecten van die omvang en ambitie kennen we in ons land nog niet, maar ook bij ons is hoogbouw terug van lang weggeweest. De Up-site van Atenor aan het Kanaal in Brussel benadert met zijn 140 meter nog het meest het concept van De Rotterdam. In Vlaanderen was de nieuwe woontorenbouw vooral een Antwerpse zaak, met onder meer De Lichttoren en de Parktoren, allebei op Park Spoor Noord, maar nu volgen ook Gent en Leuven.
In Leuven integreert de projectontwikkelaar Ghelamco de bouw van een toren met studentenflats en een parkteertoren in het project Waterview aan de Vaartkom. Voor de aankondiging van de bouw van de Queen Towers aan het Gentse Sint-Pietersstation gebruikt de vastgoedinvesteerder Optima Global Estate ook de term verticale stad. De Queen Towers worden 90 en 68 meter hoog en zullen 197 flats met een, twee of drie slaapkamers herbergen. In de gemeenschappelijke sokkel van de torens komen kantoren. Optima mikt met de Gentse torens ook op een publiek van jonge gezinnen en introduceert met dat doel sky gardens, geïntegreerde gemeenschappelijke tuinen, en sky rooms, grote ontspanningsruimten, in de torens.
Jan Gillis, bestuurder bij Optima Global Estate, is ervan overtuigd dat hoogbouw ook in Vlaanderen aan belang zal winnen. Demografische evoluties zoals de bevolkingstoename, de gezinsverdunning en de terugkeer naar de stad, in combinatie met de schaarser wordende ruimte, laten niet veel andere oplossingen toe. “Niet iedereen die in de stad wil komen wonen, zal nog een huisje-tuintje-boompje kunnen claimen. En het voort aansnijden van de open ruimte is ook geen optie meer. Hoogbouw maakt kwalitatief wonen op een beperkte ruimte mogelijk.”
Laurenz Verledens
Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier