Woning kopen of huren: een checklist
Roel Van Espen
medewerker Trends
medewerker Trends
22-09-2017, 09:17
Bijgewerkt op: 04-12-2020, 16:42
De aankoop van een woning wordt doorgaans beschouwd als een goede, inflatiebestendige investering op lange termijn. Toch heeft een huis of appartement huren ook een aantal voordelen.
U koopt een woning
- Volgens de federale overheidsdienst Economie zijn de prijzen van woonhuizen in Vlaanderen sinds het begin van deze eeuw met zo’n 175 procent toegenomen. Appartementen stegen in diezelfde periode anderhalve keer in waarde. Investeren in vastgoed blijkt dus eens te meer een rendabele belegging. Wanneer u uw woning later opnieuw verkoopt, dan is de meerwaarde die u realiseert bovendien onbelast.
- Met een woonkrediet hoeft u het volledige aankoopbedrag niet in één keer op te hoesten, maar kunt u de som spreiden over meerdere jaren. Elke maandelijkse afbetaling kunt u beschouwen als een stukje investering, terwijl een maandelijkse huur eerder een uitgave is die u voorgoed kwijt bent.
- Dankzij de lage rentevoeten kunt u voordelig lenen. Een intrestvoet van 2 procent voor een hypothecair krediet met een looptijd van twintig jaar is geen uitzondering. Bovendien geeft zo’n lening u recht op een jaarlijkse belastingvermindering. En hoewel de woonbonus flink ingeperkt is, blijft dat een belangrijke troef. Als huiseigenaar geniet u bovendien meer premies en subsidies dan als huurder.
- Wanneer u leent met vaste afbetalingen of een vaste rentevoet, hoeft u niet wakker te liggen van onaangename verrassingen. U betaalt maandelijks hetzelfde bedrag terug of een bedrag dat zelfs maand na maand daalt. Dat is niet zo wanneer u een woning huurt: de huurprijs is vastgelegd door de eigenaar en is gekoppeld aan de evolutie van de gezondheidsindex. Daardoor kan de huur in twintig jaar met 50 procent stijgen.
- Zodra uw lening is afbetaald, hoeft u – in tegenstelling tot de huurder – niet langer elke maand een bedrag neer te tellen. Wanneer u later terugvalt op een beperkter pensioeninkomen, is dat mooi meegenomen. Als huurder blijft u opgezadeld met de huurprijs die bovendien jaar na jaar stijgt. Uit studies blijkt dan ook dat gepensioneerde eigenaars minder vaak in armoede verzeild geraken dan gepensioneerde huurders.
- Een woning kopen heeft ook een psychologisch voordeel: u hebt altijd een dak boven uw hoofd. Als huurder hebt u die zekerheid niet: binnen de beperkingen van de wet en van de huurovereenkomst kan de verhuurder in principe altijd een einde maken aan het contract. Daardoor bestaat de kans dat u – zelfs op latere leeftijd – toch nog op zoek moet naar een nieuwe woning.
- Ook belangrijk is het feit dat u een eigen huis of appartement kunt verbouwen en aanpassen aan uw wensen. De enige regels waaraan u zich dient te houden, zijn die van de ruimtelijke ordening. Een huurovereenkomst daarentegen legt vaak beperkingen op. Als u als huurder toch investeringen in de woning doet, dan kunt u die meestal niet recupereren aan het einde van het huurcontract.
U huurt een woning
- Als huurder hoeft u geen hoog bedrag in één keer uit te geven. En ook al kunnen kandidaat-kopers terugvallen op een woonkrediet, dan liggen hun maandelijkse afbetalingen wellicht hoger dan de gemiddelde huurprijs. Ter illustratie: voor 800 euro per maand kunt u in heel wat gemeenten een fraaie woning huren, maar voor datzelfde bedrag leent u – zelfs tegen een lage rentevoet van 2 procent – slechts 160.000 euro in twintig jaar. Zonder extra eigen middelen kunt u daarmee slechts een bescheiden appartementje kopen.
- De meeste kredietgevers verwachten een stuk eigen inbreng bij het afsluiten van een woonkrediet. Zonder spaargeld of sponsoring van uw ouders is lenen dus vaak onmogelijk voor jongeren. Door (goedkoop) te huren, kunt u eerst een spaarpotje opbouwen. U hoeft bij aanvang enkel een huurwaarborg te betalen, en tot nader order bedraagt die nog altijd slechts twee maanden huur.
- “Al uw spaarcenten in een woning stoppen, maakt u mogelijk erg kwetsbaar”, weet Erik Buyst, econoom en professor aan de KU Leuven. “Een woning kan bijvoorbeeld door slecht onderhoud afnemen in waarde. Als huurder daarentegen kunt u gespreid beleggen. De kans dat al uw gediversifieerde beleggingen – aandelen, obligaties, goud, enzovoort – samen in waarde dalen, is veel kleiner.”
- Bij de aankoop van een woning moet u rekening houden met bijkomende kosten, zoals registratierechten en notariskosten. Ook de kosten voor het afsluiten van uw woonkrediet kunnen flink oplopen. En wanneer u eenmaal eigenaar bent, komt de fiscus jaarlijks aankloppen voor het innen van de onroerende voorheffing. Als huurder blijft u gespaard van al deze extra kosten.
- U hoeft evenmin niet wakker te liggen van eventuele nadelen of gebreken die u als woningeigenaar pas achteraf opmerkt. Bovendien zijn grote financiële tegenvallers – bijvoorbeeld ten gevolge van onvoorziene of slecht gebudgetteerde renovatiewerken – uitgesloten. Als huurder staat u wel in voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning, maar zware uitgaven voor de vervanging van het dak of van de verwarmingsketel zijn meestal ten laste van de verhuurder.
- Huren gaat bovendien vlot: in vergelijking met kopen hebt u snel een dak boven uw hoofd. Er komt geen notaris of bank aan te pas. Bovendien geniet u als huurder meer flexibiliteit en bewegingsvrijheid: u zet zichzelf niet ‘vast’ door een woonkrediet af te sluiten gedurende bijvoorbeeld twintig jaar.
- Binnen de voorwaarden van uw huurovereenkomst kunt u dus makkelijk verhuizen wanneer het u beter uitkomt. Kortom: u kunt sneller inspelen op wijzigingen in uw familiale, professionele en financiële situatie. Huurders zijn flexibeler op de arbeidsmarkt, en uw eigen huis of appartement bij een gezinsuitbreiding of een scheiding verkopen en een nieuwe woning kopen, is niet vanzelfsprekend en neemt veel tijd in beslag. Hebt u dus geen goed zicht op de toekomst, dan is huren – zeker als tijdelijke oplossing – het overwegen waard.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier