Vlaamse renteloze lening kan voortaan ook worden gebruikt voor woningkwaliteit

© Getty Images

De Vlaamse renteloze energielening kan binnenkort ook worden gebruikt voor verbeteringen aan de woningkwaliteit. Dat blijkt uit een voorstel van decreet van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld) dat woensdag werd goedgekeurd door de commissies Leefmilieu en Wonen van het parlement.

Eerder werd al beslist om het bedrag van de renteloze energielening op te trekken van 15.000 tot 50.000 euro. De maximale looptijd steeg tot 25 jaar. De reikwijdte wordt nu ook uitgebreid tot verbeteringen aan de woningkwaliteit. Alle aanpassingen werden in een decreet ondergebracht, onder de naam MijnVerbouwLening.

Iedere particulier en elk bedrijf zal voortaan maar één verbouwlening meer moeten aanvragen voor alle renovaties en energiebesparende maatregelen. In 2023 moet er ook een verbouwloket komen, waar naast de lening ook de MijnVerbouwPremie kan worden aangevraagd.

De maatregelen moeten er mee voor helpen zorgen dat er de komende dertig jaar zowat drie miljoen Vlaamse woningen worden gerenoveerd om de klimaatdoelstelling voor 2050 te halen.

Partner Content