‘Vastgoedprijzen zakken wellicht met 20 procent’

© reuters

Wie eigenaar is van een woning, moet er niet op rekenen dat de prijs van zijn huis of appartement de volgende jaren nog gaat stijgen zoals dat de afgelopen drie decennia het geval was.

Wie eigenaar is van een woning, moet er niet op rekenen dat de prijs van zijn huis of appartement de volgende jaren nog gaat stijgen zoals dat de afgelopen drie decennia het geval was. Waarschijnlijker is dat de prijzen van de woningen de volgende jaren dalen met 10 tot 20 procent. Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen in een reactie op de waarschuwing van de Nationale Bank dat ook in België het risico op een vastgoedcrisis bestaat.

Ook in België is er een risico op een vastgoedcrisis, zegt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank. Moeten eigenaars van een woning vrezen voor een forse waardevermindering van hun eigendom? Drie vragen aan Danny Reweghs, directeur Moneytalk.

Hoe reëel is het risico op een vastgoedcrisis?
Danny Reweghs: Het risico op een vastgoedcrisis in België is reëel. Op voorwaarde dat we het woord crisis niet gelijkstellen met dezelfde taferelen als vandaag in Spanje en enkele jaren geleden in de Verenigde Staten.

Voor het in mekaar klappen van de Belgische vastgoedmarkt moeten we niet vrezen. Wel dat de prijzen in de komende jaren 10 tot 20% kunnen terugvallen als we toch zouden geconfronteerd worden met een langdurige of diepere recessie of als onverwacht de rente toch zou gaan stijgen.

Want zowel in termen van huurprijzen als in termen van het gemiddelde jaarloon staan de huizenprijzen op een historisch recordniveau. Volgens The Economist is het Belgisch vastgoed zelfs zowat het duurste van de wereld.

Maar België heeft natuurlijk een aantal specifieke elementen mee zoals beperkte ruimte, stevige fiscale ondersteuning door de overheid (vooral aftrek van hypothecaire interesten), hoge spaarquote, … die de prijzen sowieso ondersteunen.

Mag ik er nog op rekenen dat mijn huis de volgende jaren stijgt in waarde? Danny Reweghs: Dat lijkt me een té optimistische veronderstelling. Precies omdat de prijzen zowat 3 decennia aanhoudend zijn gestegen, met zelfs een stevig stijgingsritme in het voorbije decennium is een verdere stijging in de volgende jaren weinig realistisch.

Dus vandaag een belegging in vastgoed zien als een rendabel alternatief voor obligaties of andere weinig renderende vastrentende beleggingen is verre van gegarandeerd. We beschouwen het scenario dat de prijzen 5 à 10 jaar zullen stabiliseren reeds als een vrij optimistisch scenario. Dus ik zou er niet te hard op te rekenen om geen grote teleurstelling op te lopen.

Is het voor jonge schoolverlaters en startende gezinnen nog mogelijk om een huis te kopen?
Danny Reweghs: Onmogelijk is misschien sterk uitgedrukt, maar het is in elk geval bijzonder moeilijk geworden. En het zal niet meteen terug gemakkelijker worden. Te meer omdat we wellicht voor een langere periode van lage groei met hogere werkloosheid en stagnerende lonen staan.

Bovendien lijken de banken er wat van terug komen om hypothecaire leningen op 30 jaar te verstrekken. Steeds meer dienen dan ook ouders of zelfs grootouders financieel ter hulp te snellen om een aankoop van een gezinswoning nog mogelijk te maken. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content