Standard & Poor’s: ‘Belgische woningmarkt koelt af’
De waarde van de Belgische woningen daalt in 2014 en 2015 volgens Standard & Poor’s.
In zijn kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt verwacht Standard & Poor’s (S&P) dat de prijzen van de Belgische woningen dit jaar met 1 procent stijgen. Volgend jaar verwacht het agentschap een stijging met 0,5 procent. De oorzaak van de reële prijsdaling – na aftrek van de inflatie – is de verwachte onzekerheid over de fiscale behandeling van de aankoop van een woning.
Zo is S&P niet zeker dat de woonbonus na de regionalisering overeind blijft. Daarnaast zullen er minder grote bedragen vrijkomen om te investeren in woningen, omdat de fiscale regularisatie vorig jaar werd beëindigd. Daarmee bevestigt S&P de vaststellingen van de vastgoedspecialisten in de Vastgoedgids van Trends.
Verleden jaar bleef de prijs van de huizen op hetzelfde peil als in 2012, met een stijging van 1,7 procent. Wel was er een lichte daling in Vlaanderen. Het aantal transacties daalde in België met 2 procent tot 121.700 eenheden. De markt blijft stabiel, doordat de Belgische economie het verleden jaar relatief goed deed met een stijging van 0,2 %, terwijl de eurozone een tikje van 0,4 procent kreeg. Ook het totale vermogen van de bevolking is gestegen. Dat heeft tot gevolg dat de Belgen minder een beroep moeten doen op de bank als ze een woning aanschaffen. De woonbonus doet de rest om de huizenmarkt te stabiliseren.
Op lange termijn verwacht S&P dat de vraag naar nieuwe huizen in de hoofdstad sterk blijft in vergelijking met Parijs en Londen. Er is geen overaanbod in België. Het aantal nieuwe huishoudens per jaar (40.000 tot 45.000) loopt gelijk met het aantal nieuwe woningen. Enkel in Brussel is er een tekort aan woningen mogelijk.
Het ratingagentschap acht het mogelijk dat de betaalbaarheid in gevaar komt door de overwaardering van de prijzen met 60 procent, zoals sommige studies suggereren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier