Niet alle banken kennen negatieve rente op woonleningen toe

© ImageGlobe

Recht op een negatieve rente op je woonlening? Dan ben je bij sommige banken niet aan het juiste adres. De geschillendienst ombudsfin heeft al verscheiden klachten gekregen van klanten bij wie de bank de rente weigert onder 0 te laten zakken.

Wie tien jaar geleden een woonlening met een variabele rente heeft afgesloten profiteert nu volop van de lage rentevoeten. Sommige klanten zien de rente zelfs dalen tot -0,1 of -0,3 procent. De bank is hen met andere woorden geld verschuldigd. Dat is onder meer het geval voor klanten bij BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en AXA. En bij de laatste twee zorgt de negatieve rente voor de nodige ophef. Dat schrijven De Morgen en De Tijd.

Algemene voorwaarden

AXA en Belfius weigeren hun klanten een negatieve rente toe te kennen. Belfius grijpt naar een van de algemene voorwaarden die zegt dat het krediet ‘in het voordeel van de bank’ intresten opbrengt. Dat vertaalt zich naar ‘de bank is geen rente verschuldigd aan de klant.’ AXA verwijst op zijn beurt naar de Beroepsvereniging van het Krediet, die stelt dat het kapitaal altijd integraal terugbetaald moet worden en negatieve rentes dus niet kunnen.

Tot nu toe heeft de ombudsdienst van de financiële sector al een tiental klachten gekregen van ontevreden klanten. De geschillendienst heeft al een individueel dossier beslecht in het voordeel van de klant. Volgens De Tijd zou het over een discussie met Belfius gaan.

“Het college is van mening dat de bank verplicht was om de negatieve rente te betalen aan de klant”, klinkt het. De financiële ombudsdienst riep de staatsbank op een negatieve rente van 0,0146 procent toe te passen. Belius heeft laten weten dat het het dossier grondig onderzoekt. De bank geeft zich dus nog niet gewonnen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content