Lenen voor woning wordt weer duurder

© BELGA

Almaar meer banken trekken de hypothecaire tarieven op. Na BNP Paribas Fortis en Crelan verhogen ING en KBC de rentes.

Eind april kon je op onze site al lezen dat marktleider BNP Paribas Fortis de rente op de woonleningen heeft verhoogd. Wie sinds het begin van deze maand een woonlening afsluit bij de bank moet 10 basispunten meer betalen. Daarmee klokt het geafficheerde tarief voor een lening op 20 jaar momenteel af op 2,9 procent. Voor een lening tussen 20 en 25 jaar betaal je bij de bank 3,05 procent.

Langetermijnrente

“De rentevoeten voor hypothecaire kredieten worden onder andere berekend op basis van de OLO-referentievoet. Sinds het begin van de maand april hebben we een lichte stijging vastgesteld van de OLO-referentievoet op tien jaar. Op 5 april bedroeg die 0,45 procent, eind april is die gestegen tot 0,67 procent”, aldus BNP Paribas Fortis. Ondertussen is de referentievoet opnieuw gedaald naar 0,55 procent.

Voorts neemt de druk op de winstmarges van de banken toe. Zo zit er geen rek meer op de spaarrentes. In België zijn de banken namelijk verplicht de spaarder minstens 0,11 procent rente (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie) te betalen voor zijn spaarcenten. Door de rente op een woonlening op te trekken, kunnen de banken dat verlies lichtjes compenseren.

Sommige banken volgen

Dat is ook het geval bij ING, KBC en Crelan die net zoals BNP Paribas Fortis de afgelopen maand aan de hypothecaire tarieven hebben gesleuteld, schrijft De Tijd. Al blijft de stijging bij hen enigszins beperkt.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de stijging van de rente op hypothecaire leningen duurzaam is, en of de andere banken hun tarieven gaan aanpassen. “Het is aan elke bank om hun rentes voor hypothecaire kredieten te bepalen, in functie van hun commerciële beleid. Een bepaalde prijszetting kan allerhande redenen hebben”, liet Isabelle Marchand, woordvoerder bij de Belgische bankenkoepel Febelfin eerder al weten aan MoneyTalk.be. Zo kunnen de banken hun rente opnieuw bijstellen als de langetermijnrente zakt. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content