Kustvastgoed: Bredene slachtoffer van het eigen succes
Nieuwbouwappartementen duwen de prijzen van bestaande vakantiewoningen naar beneden. Beleggers verhuren liever aan de lokale bevolking.
In Trends, editie ‘Vastgoed aan de kust‘ ,vindt u alle prijzen en tendensen per gemeente. We bieden u dagelijks een overzicht per gemeente. Vandaag Bredene. Lees ook: Vastgoed aan de kust: oud is out
Bredene was het voorbije jaar een van de koplopers met een prijsstijging van 12,5 procent voor kustappartementen, blijkt uit de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. De mediaanprijs ligt op 202.500 euro. “Bredene lijkt het slachtoffer van zijn eigen succes”, zegt Matthias Maelfeyt, de zaakvoerder van Astrid Immobilia. “Omdat er steeds meer vraag naar appartementen was, gooiden promotoren zich op de Bredense nieuwbouwmarkt. Dat drukt de prijs van de bestaande appartementen met 3 tot 5 procent. Stilaan is de hype voorbij, eenvoudig omdat alles is volgebouwd.”
“In Bredene zijn we volledig uitverkocht. Nog maar eens”, lacht Bart Versluys, de CEO van Groep Versluys, de promotor van de projecten Aurora en Lake Side. Volgens het studiebureau de Crombrugghe & Partners steeg de prijs van nieuwbouw met 3,2 procent. Toch is 2450 euro per vierkante meter de laagste prijs aan de Vlaamse kust. Dat komt omdat in Bredene geen duurdere nieuwbouw met zicht op zee verkocht wordt, aangezien er geen dijk is.
Daar komt verandering in. Op de plaats van het Europa Hotel plant Groep Versluys een project met zo’n zeventig kamers en honderd appartementen. Bart Versluys: “We bieden appartementen aan met een weids zeezicht. Dat kan omdat we daar zeven verdiepingen mogen bouwen.”
De meeste tweede verblijvers kopen in Bredene Duinen, terwijl de lokale bevolking zoekt in Bredene Sas en Bredene Dorp. Met 2088 tweede verblijven op 10.270 gezinswoningen is Bredene een van de weinige kustgemeentes waar het woningarsenaal vooral bestemd is voor de lokale bevolking.
Weinig beleggers
De huizenprijs (227.000 euro) ging er in 2017 met 3,4 procent op achteruit. Maelfeyt: “Veelal lokale mensen wonen in gerieflijke woningen, zoals in de villawijk in het westen of de oostelijke bloemen- en hippodroomwijk.”
In Bredene Duinen zijn geen beleggers actief. Maelfeyt wijst naar de tweedeverblijftaks, die met 849 euro relatief hoog is in vergelijking met andere kustgemeentes. “Wie de aankoop van een woning overweegt voor de vakantieverhuur is met die taks anderhalve maand huur kwijt. Daar hebben beleggers in Bredene Sas en Bredene Dorp minder last van, omdat ze verhuren aan bewoners die er gedomicilieerd zijn. Een erg actief Sociaal Verhuurkantoor neemt de zorgen van deze beleggers over. Zo stimuleert de gemeente de bouw van betaalbare woningen. Bredene legt zijn eigen burgers in de watten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier