Hoeveel schenkingsrechten moet jij op een huis betalen? Bereken het hier

© iStock

Dankzij een fikse belastingverlaging schenken liefst drie keer meer Vlaamse koppels een huis aan de kinderen. Zo is in amper een halfjaar tijd voor liefst 1,22 miljard euro cadeau gedaan. “Wie voor minstens 10.000 euro renoveert, geniet van een extra korting”, benadrukt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

De belastingtarieven om vastgoed te schenken liepen jarenlang op tot 70 à 80 procent in bepaalde gevallen. Vanaf juli betaal je voor woningen tot 150.000 euro echter nog maar 3 procent bij schenking in rechte lijn (bijvoorbeeld aan kinderen) en 10 procent in niet-rechte lijn (bijvoorbeeld aan neven en nichten). Als het pand meer dan 450.000 euro waard is, loopt dit op tot respectievelijk 27 en 40 procent.

Goed nieuws voor de overheid

De maatregel heeft zijn effect niet gemist. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. De notarissen sloten 2015 af met liefst 10.780 schenkingsakten. In december alleen al kwamen 2.247 klanten langs voor een schenking, of drie keer meer dan in juli, toen de nieuwe regels in voege traden. Een akte is gemiddeld 150.000 euro waard. Dat betekent dat Vlaamse gezinnen in een halfjaar tijd naar schatting 1,22 miljard euro cadeau gedaan hebben.

Ook de overheid wint bij die stortvloed aan transacties, aangezien de schatkist sneller geld binnenrijft. Optimistische schattingen hebben het over zo’n 60 à 70 miljoen euro extra per jaar.

75 miljoen euro extra renovaties

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) verwacht voor 50 tot 75 miljoen euro extra renovatieactiviteit door het recordaantal vastgoedschenkingen. Dat meldt de federatie in een persbericht.

Wie binnen vijf jaar het geschonken goed renoveert voor minimum 10.000 euro, krijgt een deel van de betaalde schenkingsrechten bovendien terug, stipt de VCB aan. “Wanneer iemand een woning van 250.000 euro schenkt aan zijn enig kind en er vervolgens voor minimum 10.000 euro renovatiewerken worden uitgevoerd, bedraagt de besparing 3.000 euro. Gebeurt de schenking niet in rechte lijn, dan loopt het voordeel op tot 4.500 euro. Daarnaast kan men nog steeds gebruik maken van de energiepremies (nog tot eind juni) en van de renovatiepremie waardoor het voordeel nog hoger kan oplopen”, aldus het persbericht.

Als de huidige trend standhoudt en er in 2016 een tienduizendtal extra schenkingen plaatsvinden, zal de impact voor de bouwsector groot zijn. De VCB raamt dat dit voor 50 tot 75 miljoen euro extra renovatiewerken moet opleveren.

Op de VCB-website is een tool beschikbaar waarmee iedereen kan berekenen hoeveel schenkingsrechten hij/zij nog moet betalen.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content