Hoeveel kost een appartement aan zee? Bekijk de interactieve kaart
De tijd van ‘alles hoger’ is al even voorbij aan de kust. In de meeste kustplaatsen nemen de appartementsprijzen nog wel toe, maar de prijsstatistieken tonen voor verschillende (deel)markten ook forse minwaarden. Zelfs op de zeedijk is het hek van de dam.
De mediaanprijs voor appartementen aan de kust steeg in 2015 met 4,9 procent tot 215.000 euro, leren de cijfers van het Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Maar diezelfde cijfers tonen ook grote verschillen tussen de kustgemeenten. Zo is er een prijsdaling van 8,6 procent in De Panne en aan de andere kant van de kustlijn eenzelfde prijsklim in Heist-aan-Zee. Dewaele Groep merkt in haar kantoren aan de kust (in Koksijde, Middelkerke, Oostende en Knokke-Heist) ook dat de Oostkust iets beter presteert dan de Westkust. Dezelfde teneur hoorden we bij andere makelaars en projectontwikkelaars. Aan de Westkust staan de prijzen doorgaans iets meer onder druk.
Opmerkelijk is ook dat de mediaanprijs voor appartementen op de zeedijk 3,8 procent inboette tot 250.000 euro. De mediaanprijzen voor woningen aan de kust gaan dan weer in de meeste gemeenten in het rood.
Zeezicht is geen garantie
Dat het stevige transactievolume zich niet vertaalt in een duidelijke en algemene prijsstijging, heeft veel te maken met het aanbod. Enkele kunstgemeenten, De Panne voorop, kampen met een overaanbod aan appartementen. Wellicht nog belangrijker is dat de kwaliteit van het ruime aanbod vaak belabberd is. Een aanzienlijk deel van het vastgoedpatrimonium aan de kust heeft een gezegende leeftijd. Met een wet op de mede-eigendom die vernieuwing en renovatie van appartementsblokken afremt, mag het niet verbazen dat de waarde van het vastgoed dan afkalft.
Zelfs een toplocatie als de zeedijk is daar niet immuun voor. “In de periode 2005-2007, op het hoogtepunt van de vastgoedboom, verkochten we op de zeedijk standaardappartementen voor prijzen tussen 250.000 en 270.000 euro. Nu halen die nog met moeite 220.000 à 230.000 euro”, zegt Frank Rouseré, de zaakvoerder van ERA La Plage in Westende. Zijn collega Vincent Beuten van ERA Servimo uit Koksijde meent dat sommige eigenaars een inschattingsfout hebben gemaakt. “Ze dachten dat een topligging, zoals de dijk, voldoende was voor het waardebehoud van hun pand en ze hebben het nagelaten te investeren in onderhoud.”
Gouden tijden zijn voorbij
Verschillende makelaars merken ook op dat de aspirant-kopers tegenwoordig zeer goed geïnformeerd zijn en veel prijsbewuster naar het kustvastgoed kijken dan in de hoogdagen, midden vorig decennium. Bart Vandemoortele, de zaakvoerder van het Blankenbergse makelaarskantoor Immo Marina: “Ik heb de indruk dat de mensen door de onrust in traditionele vakantiebestemmingen als Tunesië en Egypte terugkeren naar de kust. Maar de tijd dat de kust het West-Vlaamse goud was, is definitief voorbij. Er is weer realisme in de markt. Kopers gaan er niet langer van uit dat vastgoed aan de kust per definitie in waarde stijgt.” (LV)
Meer algemene trends en een specifieke analyse van de vastgoedmarkt per kustgemeente vindt u deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier