Elsene en Sint-Gillis steeds duurder om te wonen
De markt van de bestaande appartementen blijft zeer dynamisch. Elsene is nog altijd de duurste gemeente en Sint-Gillis zit in de lift.
Volgens de recentste cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat is het aantal transacties op de Brusselse markt in de voorbije maanden erg hoog gebleven. De afschaffing van de woonbonus eind 2016 en de invoering van een vermindering van de registratierechten heeft de markt blijkbaar niet ernstig verstoord.
Al die activiteit heeft natuurlijk zijn weerslag op de prijzen. Met uitzondering van Ukkel klommen de (vraag)prijzen in alle Brusselse gemeenten. Dat blijkt uit de cijfers van het expertisebureau de Crombrugghe & Partners, die de prijzen voor bestaande appartementen berekende op basis van 85.000 vastgoedadvertenties op de website Immovlan.be.
In Ukkel noteerde de Crombrugghe & Partners dus een kleine daling (-0,3%). Dat is mogelijk een gevolg van het grote aanbod van nieuwbouwappartementen in die gemeente. Dat kan een rem zetten op de secundaire markt. De gemiddelde prijs van een appartement van 80 vierkante meter, de vergelijkingsstandaard van de Crombrugghe & Partners, bedraagt in Ukkel nu 247.200 euro. Maar aangezien de gemiddelde oppervlakte van de appartementen er 133 vierkante meter is, zult u gemiddeld eerder 410.000 euro neertellen. Ter vergelijking: een nieuw appartement met dezelfde oppervlakte kost gemiddeld 455.000 euro, exclusief btw.
Grote appartementen
Voor de goedkoopste appartementen in het Brussels Gewest moet u nog altijd in Sint-Jans-Molenbeek zijn. U betaalt daar 149.200 euro. De gemeente wordt op de voet gevolgd door Koekelberg (159.600 euro) en Ganshoren (160.800 euro). Aan de andere kant van het spectrum vinden we Elsene, dat met 279.200 euro de duurste gemeente blijft. In Elsene stegen de prijzen op jaarbasis met 4,6 procent. Ook in Sint-Gillis klommen de prijzen fors hoger: 4 procent tot 228.400 euro. In de duurdere gemeenten van de Brusselse zuidrand blijven ze min of meer op hetzelfde niveau, net zoals in Molenbeek en Anderlecht.
We vestigen er wel de aandacht op dat de werkelijke prijzen van appartementen in Brussel meestal veel hoger liggen dan de bovengenoemde bedragen, omdat de oppervlakten groter zijn dan de referentie-oppervlakte van 80 vierkante meter. In Elsene bedraagt de gemiddelde oppervlakte van een appartement bijvoorbeeld 121 vierkante meter. In Oudergem is dat 138 vierkante meter en in de Vijfhoek 114.
Veilig rendement
Op de huurmarkt zijn de prijzen op jaarbasis bijna overal gestegen. De stijging is het opvallendst in Koekelberg (+5%, 740 euro huur), Elsene (+4%, 1030 euro huur) en Ganshoren (+3,9%, 790 euro). In meer en meer gemeenten schurken de huurprijzen echter al tegen de grens van 1000 euro huur aan. In Etterbeek, Elsene en Brussel-stad zitten ze daar al boven. Als we naar het referentierendement kijken, dan brengen Molenbeek en Ganshoren op papier het meeste op 4,70%). Dat zijn ook wel de riskantere markten. Rendementen van 4,45 procent in Schaarbeek, van 4,55 procent in Evere of 4,60 procent in Anderlecht lijken dan een goed compromis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier