Dure grondprijzen maken ouderen rijker

De jongste tien jaar werd de bouwgrond in Vlaanderen driemaal duurder. In Wallonië werd bouwgrond in de jongste 35 jaar slechts 2,5 maal duurder. De grondprijzen stijgen ook sterker dan de woningprijzen in Vlaanderen. Door die dure grondprijzen zijn de ouderen in het Vlaamse Gewest steeds rijker geworden, schrijft De Standaard.

De verklaring voor de hogere grondprijzen in Vlaanderen moet gezocht worden in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, zegt een studie van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen. Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen wilde de schaarse open ruimte behouden. Sindsdien is de voorraad bouwgrond beperkt en steeg de prijs ervan snel.

Geldstroom van jong naar oud

De dure bouwgrond is vooral in handen van ouderen en wordt gekocht door jongeren. Dat zorgt voor geldstromen van jong naar oud. Maar aangezien jongeren haast onmogelijk nog op eigen kracht een woning kunnen verwerven, worden ze financieel bijgestaan door hun ouders, zodat een omgekeerde geldstroom ontstaat, die vroeger meer via erfenissen verliep, aldus Karel Van den Bosch van het Centrum voor Sociaal Beleid.

Om de grondprijzen wat minder snel te laten stijgen en de jongeren een dienst te bewijzen, zou de overheid de eigenaars -gezinnen en openbare besturen – van de 844.000 vrije bouwgronden beter aanzetten hun ‘slapend vermogen’ te koop te stellen, aldus Vanden Bosch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content