‘Demografie vergroot slaagkansen Docks Bruxsel en Uplace’
Voor het Belgische winkelvastgoed was 2013 een behoorlijk jaar. De druk op huurprijzen neemt wel af, stelt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.
De gematigd positieve resultaten op de winkelvastgoedmarkt zijn volgens Cushman & Wakefield niet los te zien van de onderliggend retailmarkt. In tegenstelling tot verschillende buurlanden bleven in ons land de gezinsbestedingen op peil. Toch tonen veel retailers zich bezorgd over dalingen van de omzetten in de tweede helft van 2013.
Veel retailers zien in e-commerce zowel een opportuniteit als een bedreiging. Over de rendabiliteit van de pure e-commercespelers zoals Zalando, bestaan er twijfels: de prijs van leveringen aan huis en het hoge percentage retourzendingen zal het hen moeilijk maken om winstgevend te worden.
De vraag naar winkels is nog altijd behoorlijk, maar volgens Cushman & Wakefield zijn steeds minder locaties overbevraagd. De huurwaarden in toplocaties zijn nog stabiel, maar de druk is er zeker afgenomen. “Van de 236 retaillocaties waarvan Cushman & Wakefield de huurwaarden opvolgt, zijn er de jongste vijf jaar exact 50 procent gestegen in huurwaarde, maar op 33 procent van de plaatsen werd een daling opgetekend, veelal in secundaire straten”, zegt Boris van Haare Heijmeijer, partner bij Cushman & Wakefield. De verwachtingen voor het volgende jaar zijn gematigd: pas als de omzetten van de retailers weer aantrekken, ook in het buitenland, zal de vraag weer aantrekken. Een algemene stijging van de winkelhuurprijzen ligt nog niet onmiddellijk in het verschiet.
Boris van Haare Heijmeijer gelooft in de slaagkansen van de op stapel staande shoppingcentra zoals Docks Bruxsel en Uplace. Hij verwijst daarvoor naar de demografische groei, die in België aanzienlijk hoger is dan in de meeste buurlanden. “Brussel is zelfs een van de sterkst groeiende steden van Europa. De geplande retailontwikkelingen zijn daarom te verantwoorden, zeker omdat deze groei zich het sterkst manifesteert in de noord-westelijke rand van de Brusselse regio.”
Investeringen: topjaar voor winkelstraten
Na het recordjaar 2012 bleef winkelvastgoed ook in 2013 veel investeringen aantrekken. In de centrumstraten werd met 374 miljoen euro zelfs een record genoteerd. Het totale investeringsvolume voor de baanwinkels en retailparks kwam uit op 320 miljoen euro. In december werd in dit segment de grootste winkeltransactie van het jaar gerealiseerd met de verkoop voor 85 miljoen euro van een portfolio van vijf Cora-sites door Cora aan de bevak Ascencio. Het volume voor heel de winkelvastgoedmarkt klokte af op 756 miljoen euro. Dat er in 2013 geen enkel groot shoppingcenter van eigenaar veranderde, verklaart waarom het recordbedrag van 2012 (889 miljoen euro) niet werd gehaald.
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier