‘BTW-controles op nieuwbouw het strengst in Limburg’

Peter Vanvelthoven (SP.A), burgemeester van Lommel © BELGA

Bij controles op de bouwwaarde van nieuwe woningen, heeft vorig jaar 30 procent van de gecontroleerde Limburgers btw moeten bijbetalen. Dat is fors meer dan elders in Vlaanderen.

Uit cijfers die werden opgevraagd bij minister van Financiën Johan van Overtveldt blijkt dat de controles in Limburg productiever ogen dan elders in Vlaanderen het geval is, meldt Het Belang van Limburg maandag.

Vorig jaar heeft 30 procent van de gecontroleerde Limburgers btw moeten bijbetalen. In West-Vlaanderen was dat maar 17 procent, in Vlaams-Brabant 16 procent, in Oost-Vlaanderen 13 procent en in Antwerpen amper 8 procent.

Particulieren die niet btw-plichtig zijn, moeten een aangifte indienen bij de btw-administratie als ze een nieuwe woning hebben laten bouwen of zwaar hebben gerenoveerd. De fiscus wil belasten op basis van de waarde van de woning, en niet op de werkelijke kostprijs , verduidelijkt de krant.

“De controles van de btw-administratie in Hasselt zijn een pak productiever dan die van hun collega’s elders in Vlaanderen. Dit betekent ook dat er meer wordt bijbetaald in Limburg”, luidt de reactie van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. Vanvelthoven vraagt daarom een doorlichting van de controles en een uniforme richtlijn die ervoor zorgt dat elke Vlaming gelijk behandeld wordt.

Vorig jaar hebben de acht gewestelijke directies in ons land samen 9 miljoen euro aan bijkomende btw en boetes geïnd. Daarvan kwam 1,1 miljoen euro van ‘overtredende’ Limburgers. Opmerkelijk is dat 7,18 miljoen euro in Vlaanderen geïnd werd (79 procent) , tegenover 1,55 miljoen euro in Wallonië (17 procent) en 341.000 euro in Brussel (4 procent). (HBVL/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content