Belgische vastgoedmarkt is 15 procent overgewaardeerd
De prijzen op de Belgische vastgoedmarkt zijn 15 procent overgewaardeerd. Daarmee zit België boven het Europees gemiddelde, maar nog ver van Spaanse of Ierse toestanden. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank van België.
Gouverneur Luc Coene zei dat er geen reden tot paniek is, maar ook hij moest vaststellen dat de vastgoedprijzen in België heel hoog zijn, terwijl het aantal hypotheekleningen vorig jaar piekte. Dat zijn signalen die wijzen op een gevaar van oververhitting. Coene riep dan ook tot waakzaamheid. Met name de banken moeten volgens hem terughoudendheid zijn bij het toekennen van hypotheekleningen.
“De banken moeten voldoende conservatieve kredietvoorwaarden hanteren en de prijs van het krediet afstemmen op de reële risico’s”, zei de gouverneur van de Nationale Bank. “Enkel op die manier kunnen we de hoge kwaliteit van de hypotheken in België op peil houden. Als het nodig is, moeten de kredietvoorwaarden verstrengd worden. De banken hebben in het verleden klanten aangetrokken door woonkredieten met verlies te verkopen. Ze moeten begrijpen dat dat een risico inhoudt”.
De laatst gepubliceerde cijfers wijzen volgens Luc Coene op een correctie van de vastgoedprijzen en een afname van het aantal hypotheekleningen. Dat sterkt hem in de hoop dat het probleem zichzelf oplost en dat de vastgoedmarkt een zachte landing kan maken.
Voor de banksector ligt volgens de NBB de grootste uitdaging bij het halen van de kapitaaleisen van de nieuwe Basel III- regelgeving. De Belgische banken zullen hun kapitaal moeten versterken, maar concrete cijfers wilde directeur Mathias Dewatripont daar niet op plakken. De makkelijkste weg om het kapitaal te versterken is via winstreservering. Maar daar wringt het schoentje: in 2011 boekten de Belgische banken samen amper 400 miljoen euro winst, tegenover 5,6 miljard euro een jaar eerder. “Als het niet via winstreservering kan, zullen de banken hun kosten moeten reduceren of hun businessmodel herdenken”, aldus Dewatripont.
Een pluspunt is dat de Belgische banken hun blootstelling aan de PIIGS-probleemlanden verminderd hebben tot 16 miljard euro. In 2008 was dat nog meer dan 50 miljard euro. (P.C.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier