Belgische huizenprijzen zullen nog meer stijgen

© belga
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Uw huis zal ook de volgende jaren nog in waarde stijgen. Een prognose van kredietbeoordelaar Standard and Poor’s voorziet een stijging van 5 procent tegen het einde van 2015.

Eind dit jaar zal de gemiddelde woning in België alweer 2 procent duurder zijn dan vorig jaar. Dat blijkt uit een prognose van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poor’s. In 2014 en 2015 komt er nog eens ieder jaar een stijging van 1,5 procent bovenop.

Eigenaars van huizen en appartementen in ons land hoeven dus niet bang te zijn van doemberichten die de vastgoedmarkt wereldwijd in de ban houden. Wat betreft de waarde van woningen is ons land al enkele jaren de uitzondering op de regel en het zal dat ook de volgende jaren nog blijven.

België positieve uitzondering in Europa

Van alle Europese landen die Standard and Poor’s in haar onderzoek opnam, zijn België en Duitsland de enige die van 2009 tot 2015 elk jaar een stevige groei laten optekenen. Ook in Ierland en Groot-Brittannië stijgen volgend jaar de woningprijzen met respectievelijk 1 en 3 procent, maar die landen lieten de voorbije jaren een correctie optekenen. In Ierland was die zelfs dramatisch met waardeverminderingen van 19, 11, 16 en 6 procent in de jaren van 2009 tot 2012.

Spanje blijft interessant om tweede verblijf te kopen

En dan is er nog Spanje, het land waar de Belgische spaarder zijn toevlucht zoekt nu er zoveel onzekerheid is over vastgoedbeleggingen aan de kust. Door het feit dat almaar meer kustgemeenten almaar hogere tweedeverblijventaksen innen en nadat politieke partijen laten uitschijnen dat ze vastgoedinvesteringen in de toekomst willen belasten in plaats van fiscaal te belonen, wijken kopers van een tweede verblijf uit naar Spanje.

In de voorbije jaren waren Belgen jaarlijks goed voor de aankoop van 2.000 vakantiewoningen in Spanje. Dit jaar loopt dat aantal op tot 8.000, een verviervoudiging. En er zijn wel degelijk koopjes te doen, ook nu nog en ook de volgende jaren. Terwijl de woningprijzen in Spanje de afgelopen vier jaar daalden met cijfers tussen 5 en 10 procent, staat het land volgens de prognose van S&P ook aan het einde van dit jaar nog een prijscorrectie van 8 procent te wachten. In 2014 dalen de huizenprijzen nog eens met 5 procent en in 2015 met 1 procent. Wie vandaag koopt, zal dus niet onmiddellijk kunnen verkopen met rendement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content